Kasandra je poluostrvo na Halkidikiju i takozvani prvi prst.

Kasandra je turistički razvijenija u odnosu na Sitoniju i Atos, pa samim tim i urbanija, što može biti prednost ali i mana.

Već godinama unazad na Kasandri su najpopularnija mesta za letovanje PefkohoriKaliteaHanioti i Polihrono, pogotovo za naše turiste. Poslednjh godina međutim, i mnoga mala turistička mesta na zapadnoj obali privlače sve veći broj turista, pre svega Siviri, ali i Skala FurkaPosidi i Nea Skioni, a na zapadu Kriopigi, Paljuri i Nea Potidea.

U zavisnosti od toga koje mesto budete odabrali za svoju bazu tokom letovanja na Kasandri, zavisiće i kvalitet vašeg letovanja. Ukoliko volite popularna i vrlo posećena mesta sa veoma posećenim gradskim plažama i gužvom na šetalištima, mnogo prodavnica, restorana, kafića svakako treba odabrati Pefkohori, Hanioti, Polihrono i Kaliteu. Sva ova mesta imaju lepe plaže, naročito Kalitea čija se plaža ubraja u najlepše na čitavom Halkidikiju.

Ukoliko volite mirno letovanje, onda vam preporučujemo neko od mesta na zapadnoj obali, Siviri, Furku, Nea Skioni, Posidi, pa i Loutra i Mola Kaliva. Interesantna su i mesta na samom početku Kasandre, Nea Potidea i Nea Fokea. More je nešto nemirnije na zapadnoj obali u odnosu na istočnu.

Afitos je vrlo specifično i autentično mesto na Kasandri. Nalazi se na steni iznad obale odakle se pruža fantastičan pogled na Egej. Ukoliko letujete na Kasandri, odvojite jedno popodne i veče za posetu ovog mesta.

More na Kasandri je vrlo čisto, a u zaleđu nekih plaža ima i prirdnog hlada i borova. Najlepše plaže su Egeopelagitika kod Posidija, Ksenija i čitav potez od Pefkohorija ka Paljuriju sa fantastičnim beach barovima, plaža u Kaliteji i potez od Kaliteje prema Kriopigijuplaža Sani kod čuvenog odmarališta Sani Resort, kao i veliki peščani rt u Posidiju.