Sitonija je centralni prst u poznatoj i karakterističnoj geografiji Halkidiki regije. Sa svoje zapadne strane gleda na plaže Kasandre, a sa istoka na izdvojenu planinu Atos sa svojim manastirima. Najvažniji gradovi, ili bolje rečeno veća mesta, su Nikiti, Neos MarmarasPorto KoufoSartiSikijaToroni i Vurvuru. U poznate lokacije spada i super luksuzni kompleks Porto Karas sa četiri hotela, sportskim i golf terenima, 45000 stabala maslina i vinogradom od 47,50 hektara.
Najpoznatije i najvažnije znamenitosti su antički grad i dvorac u Agios Atanasiosu, vetrenjače u Sikiji i crkva iz XVI veka u Nikitiju.
Naravno, ono što je ipak najbitnije jesu plaže, a Sitonija tu zaista ima šta da ponudi od svake vrste, bilo da se radi o peščanim, kamenitim, ili plažama idealnim za ronjenje… Trani AmmoudaLagomandraTristinikaKalamitsi, Orange (Kavurotripes)Armenistis i Karidi su samo neke od najpoznatijih i nezaobilaznih, ali vas na Sitoniji čeka veliki broj malih plaža, uvala i skrivenih mesta koja samo čekaju da ih otkrijete. Sitonija ima čak 13 plaža koje su nosioci Plave zastave, međunarodnog priznanja koje označava plaže sa najvišim kvalitetom vode i okruženja, sa najboljim održavanjem, čistoćom i uslovima na plaži. Plaže na Sitoniji se često nalaze na listama najboljih u Grčkoj.
Na Sitoniji ćete pronaći sve veće supermarkete kao što su Lidl i Masoutis, pa je snabdevanje vrlo lako i povoljno uz veliki izbor. Naravno, manjih prodavnica, piljara, pekara i sl. ima uglavnom svuda, tako da neke svakodnevne stvari i namirnice možete pokupiti u povratku sa plaže.