Saranda se nalazi na jugu Albanijie. Udaljena je od Tirane 285km, a od Valone 124km. Odličan je izbor za letovanje u Albaniji, pre svega za putnike koji koriste sopstveni prevoz. 

Legenda koja datira iz 320 god. n.e. kaže da je Onchesmos svoje novo ime poneo po 40 mučenih sevastijskih vojnika (današnje Jermenije) koji nisu hteli da se odreknu hrišćanstva ni po koju cenu. Po nalogu rimskog cara Likinija ostavljeni su na zaleđenom jezeru, vezani, bez garderobe i hrane da umru. Kako na grčkom jeziku Saranda  (Σαραντα) označava broj 40, to je do danas ostao zvaničan naziv ovog značajnog turističkog centra Albanije. 

Saranda se nalazi na obali Jonskog mora, sa oko  30.000 stanovnika (pretežno grčkog porekla). Okružena je predivnom prirodom, bezbrojnim zalivima, plažama i brdima prekrivenim maslinama i limunom. Letovalište je poznato po kristalno čistom i toplom moru, prijatnoj mediteranskoj klimi sa preko 300 sunčanih dana u godini i blizini brojnih kulturnih znamenitosti. Saranda je kosmopolitski grad, u kome se reflektuje kombinacija savremenih građevina, starih taverni i kafanica, izgrađenih od kamena u predivnom tradicionalnom stilu. 

Ksamil je malo lepo letovalište na samo 15 km od Sarande. Preko 10 plaža, gotovo jedna do druge, pružaju zaista nezaboravan odmor u ovom mestu. Po mnogima, u Ksamilu su najlepše plaže Albanije, a na samo 5 km od centra grada, nalazi se albanska najlepša plaža „Mirror beach“. Letovalište poseduje sve sadržaje koji su potrebni za turiste, brojne menjačnice, sjajne restorane, barove, uređene peščane plaže sa kristalno čistim morem i prelivajućim nijansama boje mora koje prosto oduzimaju dah. Najveća atrakcija letovališta su 4 mala ostrva sa divnim plažama.

KOMPLETAN cenovnik možete preuzeti OVDE