Tanzanija i Zanzibar

 

Zaviri u samu kolevku ljudske civilizacije, uživaj u otkrivanju najbogatijeg i najsiromašnijeg kontinenata, krstari nepreglednim savanama dok aparatom pokušavaš da uloviš lavove, žirafe i slonove, brčkaj se u kristalnom tirkiznom indijskom okeanu i otkrivajući Afriku, otkrij sebe. Upoznaj nove ljude iz celog sveta, svoje istomišljenike i zabavljaj se tokom celog putovanja. Učini da ovo bude putovanje za pamćenje!

 

TERMIN PUTOVANJA: 25.11.2018.

Program putovanja:

1. DAN: Poletanje – neka avantura počne

Okupljanje putnika na aerodromu “Nikola Tesla” dva sata pred poletanje. Let za Dar es Salaam sa presedanjem u Dohi (broj leta QR0232).

2. DAN: Vrelina peska

U ranim večernjim časovima slećemo u Dohu, glavni grad Katara. Posle carisnkih formalnosti i pribavljanja vize, odlazimo do smeštaja. Pravimo kraću pauzu radi odmora i koristimo slobodno vreme da obiđemo jedan od dragulja Persijskog zaliva. Slobodno vreme. Noćenje.

3. DAN: Slećemo u Dar es Salaam

U ranim jutarnjim časovima dva sata pred poletanje odlazimo na aerodrom. Let za Tanzaniju. Slećemo u Dar es Salaam, bivšu prestonicu i najveći grad Tanzanije. Smeštamo se u hotel i posle odmora krećemo u fakultativni obilazak grada: Zgrada senata, botanička bašta, katedrala Svetog Josifa, Luteranska crkva, Nacionalni muzej Tanzanije, Askari spomenik, Boma (najstarija građevina u gradu). Slobodno vreme. Noćenje.

4. DAN: Tropski raj

Napuštamo Dar es Salaam i prelazimo na Zanzibar, jedno od najlepših ostrva sa nestvarnim plažama i tirkizno kristalnom vodom indijskog okeana. Dolazimo u smeštaj, opuštamo se i uživamo u svim čarima ovog tropskog raja. Slobodno vreme. Noćenje.

5. DAN: Kameni grad

Fakultativni izlet do Stountauna (Stone Town) starog gradskog jezgra grada Zanzibara koji se od 2000.  godine nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine. Obilazimo Anglikansku katedralu, crkvu Svetog Josifa, džamije, hindu hramove, staru tvrđavu, palatu čuda, sultanovu tvrđavu. Slobodno vreme. Vraćamo se u smeštaj. Noćenje.

6. DAN: Brčkanje u indijskom okeanu

Dan ostavljen za odmor, uživanje, plivanje, ronjenje, prirodu, druženje… Noćenje.

7. DAN: Morski safari

Fakultativni izlet na Plavi safari (Blue Safari) – celodnevni izlet na kojem obilazimo najlepše plaže Zanzibara, kupamo se i ronimo na najlepšim lokacijama, uživamo u nestvarnim ukusima morskih specijaliteta. Noćenje.

8. DAN: Koliko su stare kornjače?

Fakultativni izlet na Prison Island – ostrvo na kojem se nalazi stari kolonijalni zatvorski kompleks u kojem su nekada bili zatočeni robovi i zarobljenici. Srećom taj mračni deo istorije je davno završen i danas ćemo uživati u prelepim plažama na ostrvu i imati prilike da se igramo, hranimo i mazimo džinovske kornjače koje su još u 19. veku stigle sa Sejšela, a neke od njih stare su i preko 100 godina. Ostrvo se nalazi severno od Stountauna i do njega ćemo doći brodom. Slobodno vreme. Noćenje.

9 - 10. DAN: Slobodno vreme

Dani za odmor, uživanje, plivanje, ronjenje, prirodu, druženje… Noćenje.

11. DAN: Nazad na kopno

Napuštamo ovaj prelepi tropski raj prepuni utisaka i vraćamo se u Dar es Salaam. Vreme za slobodne aktivnosti, šetnju, obilaske, šoping. Noćenje.

12. DAN: Doba kolonizacije

Čeka nas još jedan uzbudljiv dan –Fakultativni izlet u Bagamoyo, grad osnovan u 18. veku, bivšu prestonicu nemačke Istočne Afrike i jednu od glavnih kolonijalnih luka. Od nedavno grad se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine kao dobro od izuzetne kulturne i istorijske vrednosti. Obilazimo stari deo grada, upoznajemo se sa kolonijalnim životom “Nemačke” Afrike i uživamo u gostoprimstvu vedrih i nasmejanih ljudi. Slobodno vreme. Povratak u Dar es Salaam. Noćenje.

13. DAN: U srcu Tanzanije

Napuštamo Dar es Salaam i krećemo put Dodome, glavnog grada Tanzanije i sedišta Tanzanijskog parlamenta. Pravimo usputne pauze radi odmora i fotografisanja nepreglednih savana. Stižemo u Dodoma, smeštamo se u hotel. Noćenje.

14. DAN: Prestonica

Posle doručka krećemo u fakultativni obilazak glavnog grada Tanzanije: “Bunge”zgrada parlamenta, Jamatkhana džamija, Anglikanska crkva, Gadafijeva džamija, Luteranska katedrala, Katolička katedrala… Vreme za slobodne aktivnosti i upoznavanje prestonice Tanzanije. Noćenje.

15. DAN: Velikih pet

U ranim jutarnjim časovima krećemo u avanturu života! Fakultativni izlet do Muhesi rezervata divljih životinja. Vozimo se terenskim vozilima i uz pratnju stručnog lokalnog vodiča otkrivamo magični svet afričke divljine. Učimo o preživljavanju u ovim surovim uslovima, uživamo u nestvarnim bojama Afrike, slušamo zvuke divljine, upoznajemo se sa svim divljim životinjama sa ovih prostora: lavovi, žirafe, antilope, gazele, slonovi, nosorozi, nilski konji, zebre, ogromna jata ptica i još mnogo mnogo toga! Vraćamo se u Dodoma. Noćenje.

16. DAN: Nazad u luku

Napuštamo prestonicu Tanzanije i vraćamo se u njen najveći grad, Dar es Salaam. Vreme za slobodne aktivnosti. Noćenje.

17. DAN: Opraštanje od Afrike

Dan ostavljen za odmor, uživanje, šetnju, šoping i sređivanje utisaka. Slobodno vreme do polaska na aerodrom. Let za Beograd sa presedanjem u Dohi (Let br. QR 1348).

18. DAN: Sletanje - kraj avanture

U jutarnjim časovima stižemo u Beograd, sabiramo utiske i spremamo se za novu egzotičnu avanturu! Kraj programa.

 

 LAST MINUTE CENA 1.199€

CENA UKLJUČUJE:

 • Avio prevoz kompanije Qatar Airways na relaciji Beograd – Doha – Dar es Salaam – Doha – Beograd, SA SVIM TAKSAMA  i prtljagom do 23kg
 • Transfere na relaciji aerodrom – hotel – aerodrom, Dar es Salaam – Zanzibar – Dar es Salaam – Dodoma – Dar es Salaam
 • Smeštaj u hotelima i guest hausima na bazi 13 noćenja sa doručkom (buffet i kontinentalni)
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije, organizatora putovanja

CENA NE UKLJUČUJE:

 • Vizu za Tanzaniju (dobija se na aerodromu):  51$
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno istorijske spomenike
 • Vakcinaciju i vađenje potvrde o vakcinaciji
 • Individualne troškove na putovanju
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje koje se može pribaviti u agenciji, UNIQA putničko zdravstveno osiguranje (19-70 godina), pokriće do 15000€, cena: 1363,69rsd pokriće do 40000€ cena: 2552,81rsd.

 

The Munich Hotel, Dodoma
Hotel sa 3 zvezdice,  u centru grada, na 5 minuta šetnje od većine znamenitosti, dvokrevetne sobe (bračni krevet i singl kreveti), noćenje sa doručkom (engleski ). Besplatni WiFi u celom hotelu, hotel poseduje bar i restoran. Svaka soba ima svoj tv, satelitsku kablovsku, privatna kupatila, tuš.

Jumbo Beach Bungalows, Paje
Obezbeđen kamp na samoj plaži indisjkog okeana, kampus sa privatnim sobama (bungalow). Svi smeštaji su dvokrevetni. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom (kontinentalni).U kampusu se nalaze bar, restoran, prodavnica, privatna plaža sa statičnim suncobranima od palminog lišća, organizovana noćna druženja itd. Svaka soba poseduje privatno kupatilo, TV, bračni ili dva singl kreveta.

Rainbow Hotel, Dar es Salaam
Hotel sa 3 zvezdice,  u centru grada, na 5 do 10 minuta šetnje od većine znamenitosti, u blizini luke, dvokrevetne sobe (bračni krevet i singl kreveti), noćenje sa doručkom (indijska i internacionalna kuhinja). Besplatni WiFi u celom hotelu, hotel poseduje bar i restoran. Svaka soba ima svoj tv, satelitsku kablovsku, privatna kupatila, tuš, neka od soba poseduju i prostor za sedenje. 

KOJE SU MOJE ODGOVORNOSTI?

Svaki putnik je odgovoran za sebe i u obavezi je da prati instrukcije lokalnog vodiča i predstavnika agencije, koji je tu da pazi na bezbednost putnika i da izbegne bilo koju opasnu situaciju. Pored toga, jedina vaša odgovornost je da uživate i da se što bolje provedete!

VIZE
Za ulazak na teritoriju Tanzanije (Zanzibar pripada Tanzaniji) državljanima Srbije potrebne su vize. Viza se dobija prilikom ulaska u zemlju (na aerodromu), i košta 51$. Na licu mesta popunjava se formular i potrebno je poneti fotografiju na beloj pozadini dimenzija 3,5 x 4,5. Za ulazak na Zanzibar u luci se dobija viza za koju nema doplate. Za državljane  Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije , Crne Gore i Bugarske, važe isti propisi.

Republika Srbija nema svoju ambasadu u Tanzaniji već je za Tanzaniju na nerezidencijalnoj osnovi zadužena ambasada u Etiopiji. Hrvatska, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Slovenija, takođe nemaju svoje ambasade.

KORISNE INFORMACIJE
Voda u Tanzaniji nije bezbedna za piće, koristi se isključivo flaširana i izbegava se led. Takođe flaširana voda se koristi i za pranje zuba.
Što se lekova protiv malarije tiče, obavezno se konsultujte sa Vašim lekarom. Važno je znati da lekovi ne pružaju 100% zaštitu i mogu imati neželjena dejstva.
Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i sredstvo protiv komaraca.
Preporučujemo zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put.
Klima u Tanzaniji odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosečna maksimalna dnevna je 28-33C, noćna oko 16-23C), vlažnost vazduha je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Temperatura može i pasti, tako da sa sobom obavezno ponestite odeću dugih rukava i nogavica. Kišni period traje od marta do juna, ali se kiša može javiti i u bilo koje doba godine.
Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), pirinač, povrće i voće, a na obali indijskog okeana i morske plodove i ribu.
Ulična hrana se ne preporučuje (pre svega jer ovo nije područje sa tradicijom ulične hrane).
Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite.
Tanzanija je bezbedna destinacija, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, jer se pre svega radi o siromašnim i nerazvijenim područjima.  Ne preporučuje se da sami obilazite periferiju Dar es Salaama. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati.
Preporuka je da sa sobom nosite američke dolare, ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.
Bankomati postoje ali nisu lako dostupni. Kartice ne možete koristiti uvek. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.
U Tanzaniji su Vam potrebni adapteri za utičnice (tri pljosnata, kao u Velikoj Britaniji) dok je napon isti kao i kod nas 220V. Adaptere morate poneti sa sobom jer ih nije moguće nabaviti na destinaciji.

NAPOMENE:

*Zbog mogućih promena cena avionskih karata, postoji mogućnost korekcija cena aranžmana. Takođe u retkim slučajevima, zbog prebukiransoti letova postoji mogućnost pomeranja polaska za dan ili dva.

 • Sve uplate vrše se u dinarskoj protivvrednosti Evra na dan uplate po prodajnom kursu Pro Credit banke (mogućnost plaćanja: gotovinski, uplatom na rate, platne kartice – VISA, DINA, MAESTRO, MASTER):
 • GOTOVINSKI / UPLATE NA RATE: 250€ prilikom rezervacije (sklapanja Ugovora), zatim u jednakim mesečnim ratama do 70% vrednosti aranžmana do 35 dana pred put, 20 dana pred put isplata celokupnog aranžmana.
 • UPLATE PLATNIM KARTICAMA: 250€ prilikom rezervacije (sklapanja Ugovora), zatim u jednakim mesečnim ratama do 70% vrednosti aranžmana do 35 dana pred put, 20 dana pred put isplata celokupnog aranžmana.
 • Za sve aranžmane važe Opšti uslovi putovanja agencije «Rapsody travel» od 25.01.2017. a koji su usklađeni sa YUTA standardima.
 • Fakultativni izleti se organizuju od strane lokalne turističke agencije. Organizator putovanja nije u stanju da kontroliše kvalitet izvođenja fakultativnih izleta i prema Opštim uslovima putovanja  nije odgovoran za njihovo izvođenje, te je putnik saglasan da sve svoje eventualne reklamacije i primedbe uputi direktno, na licu mesta, lokalnom organizatoru putovanja! Cene svih fakultativnih (neobaveznih) izleta su izražene u DOLARIMA ili lokalnoj valuti, a rezervacija i uplate se vrše predstavniku agencije tokom samog putovanja. U cenu svakog fakultativnog izleta je uključena ulaznica, prevoz autobusom tour-operatora i lokalni vodič. Fakultativni izleti organizuju se na bazi min 5 prijavljenih, osim u slučaju da je drugačije navedeno. Agencija zadržava pravo promene svih planiranih izleta po danima kao i njihove satnice, u zavisnosti od radnog vremena pojedinih lokaliteta.
 • Cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa. U suprotnom garantovan je samo iznos akontacije. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo korekcije cene, izmene programa putovanja ili otkaza putovanja.
 • Aranžman je rađen na bazi minimuma od 10 putnika, a rok za otkazivanje od strane agencije je 7 dana pre početka putovanja.
 • Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom, zemlje u koju putuju kao i zemalja kroz koje prolaze.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Pasoši državljana Republike Srbije moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci).
 • Rapsody Travel preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog osiguranja u agenciji u prema važećem cenovniku Uniqa osiguranja (Milutina Milankovica 134 Beograd) – osnovno osiguravajuće pokriće (obaveštenja i uputstva u vezi sa osiguranjem sadržana su u uslovima Uniqa osiguranja, koji su Vam na raspolaganju već prilikom uplate aranžmana). U slučaju zdravstvene intervencije pozvati broj 011/36 36 955 centra za pomoć Uniqa osiguranja.
 • ORGANIZATOR PUTOVANJA:  RAPSODY TRAVEL D.O.O. LICENCA OTP 462/2010.
 • ZA SVE PROGRAME VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA ORGANIZATORA PUTOVANJA «RAPSODY TRAVEL» OD 25.01.2017. A KOJI SU USKLAĐENI SA YUTA STANDARDIMA, I MOGU SE POGLEDATI NA LINKU ILI DIREKTNO U AGENCIJI.        
 • Mole se putnici da se pre zaključenja ugovora o putovanju upoznaju sa programom putovanja, opštim uslovima putovanja agencije Rapsody Travel DOO,  kao i sa opštim uslovima međunarodnog putnog osiguranja (UNIQA).