Šri Lanka

 

Ovog puta vodimo vas do bisera Indijskog okeana, zemlju srećnih, nasmejanih i veselih ljudi. Mesto gde izvorna duša Budizma i dalje cveta i gde lepota prirode ostaje bogata, neprolazna i neiskvarena. Ostrvo sa mestima kulturnog nasleđa pod zaštitom UNESCO-a, mesto drevne kulture nekadašnje prastare države, i mesto vekovnog kolonijalnog uticaja. Tamo gde stara tradicija sreće kolonijalnu, a obe čine ono što je danas moderna tradicija ostrva. Vodimo vas na ostrvo sa nestvarno lepim plažama, prelepom vodom Indijskog okeana, nepreglednim poljima čaja i pirinča, moćnih prašuma koje kriju drevne mistične tajne. Vodimo vas na Šri Lanku! Upoznaj nove ljude iz celog sveta, svoje istomišljenike, i zabavljaj se tokom celog putovanja. Učini da ovo bude putovanje za pamćenje!

 

TERMINI PUTOVANJA:

11.02.2019.

Program putovanja:

1. DAN: Poletanje – neka avantura počne

Okupljanje putnika na aerodromu “Nikola Tesla” dva sata pred poletanje. Let za Kolombo sa presedanjem u Dohi (broj leta QR 0232).

2. DAN: Anuradapura

U ranim jutarnjim časovima slećemo u Kolombo, glavni grad Šri Lanke. Posle carinskih formalnosti, privatnim prevozom odlazimo do smeštaja u gradić Anuradapura (nešto manje od 4 sata vožnje). Smeštamo se u hotel. Vreme za odmor. Upoznajemo se sa tradicionalnim ostrvskim gostoprimstvom. Slobodno vreme. Večera. Noćenje.

3. DAN: Drevni grad

Posle doručka u hotelu, krećemo u fakultativni obilazak Anuradapure. Uz lokalnog vodiča upoznajemo se sa istorijom ovog starog grada i obilazimo brojne značajne kulturne, istorijske i arheološke lokalitete. Odlazimo do prvog hrama koji je izgrađen na ostrvu, obilazimo Sri Maha Bodhi drvo – staro oko 2300 godina, posađeno iz izdanka drveta pod kojim je Buda doživeo prosvetljenje. Obilazimo Ruvanveliseju – najveću stupu na ostrvu, Jethavanaramaia i Abajagirija – čija se originalna forma poklapa sa veličinama piramida u Gizi, najveća je građevina od opeke na svetu i nalazi se pod zaštitom kao svetska kulturna baština. Tuparamaja – prva stupa izgrađena na Šri Lanci u kojoj se nalazi Budina kost. Slobodno vreme. Večera. Noćenje.

4. DAN: Šuma stena

Posle doručka napuštamo Anuradapuru i krećemo ka Sigiriji (oko 2 sata vožnje). Krećemo u avanturu kroz sigirijsku “šumu” stena. Obilazimo budističke monaške naseobine od kojih su neke osnovane još u III veku pre nove ere. Smeštamo se u hotel. Fakultativni večernji obilazak Dambula pećinskog hrama, lociranog na oko 340 metara nadmorske visine. Kompleks pećina u hramu, dom su najpoznatijih sjajnih slika Bude, živopisnih boja i oblika, nastalih oko II veka pre nove ere do XVIII veka nove ere. Povratak u smeštaj. Večera. Noćenje.

5. DAN: Drevna prestonica

Posle doručka krećemo na fakultativni izlet u Polonaruvu (oko sat i po vožnje), prestonicu Šri Lanke od XI do XIII veka i još jedan lokalitet svetske kulturne baštine. Imamo priliku da vidimo neke od spektakularnih statua, obiđemo Lankatilake, Tivanka i Tuparama – najlepše kuće sa freskama iz perioda Polonaruve. Obilazimo Rankot Vehera i Kirivehera očuvane stupe, Gal Vihare – kameno svetilište sa 4 stature Bude, kraljevske palate. Povratak u hotel. Mogućnost organizovanja dodatnog fakultativnog izleta do sela Habarana, gde ćemo imati prilike da se upoznamo sa tradicionalnim ruralnim životom Šri Lanke. Vožnja volovskim kolima kroz nepregledna polja čaja, imaćemo demonstraciju kako lokalni farmeri štite svoje useve od divljih životinja i uz šolju čaja, naučićemo kako se ovaj napitak tradicionalno priprema na ostrvu. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

6. DAN: Kraljevstvo začina

Posle doručka napuštamo Sigiriju i krećemo ka Kendiju. Usput obilazimo čitavo kraljevstvo bašti začinskog bilja. Taprobane, kako su je nazivali Grci, kroz svoju dugu istoriju Šri Lanka je svetski poznata po svojim začinima. Mnogi narodi starog veka, poput Grka, Rimljana i Persijanaca dobro su znali za ovo ostrvo u Indijskom okeanu i njegove začine. Od XVI veka ceo svet je znao za začine ostrva Cejlon, kako se Šri Lanka nekada nazivala. Natavljamo dalje do Kendija i smeštamo se u hotel. Mogućnost organizovanja večernjeg fakultativnog obilaska Hrama relikvije svetog zuba (Dalada Maligawa), jedno od najsvetijih mesta budizma. Sagrađen je u XVI veku a u njemu se po predanju nalazi i relikvija Budinog zuba, koji je iz Indije donešen na Šri Lanku u IV veku nove ere. Veleletni kompleks hramova dograđivali su i ulepšavali mnogi vladari, a kako se nekada nalazio u sklopu kraljevske palate, bio je od jake važnosti za vladajuće porodice kao simbol kraljevske vlasti. Kasnije ćemo imati priliku da obiđemo muzej dragog kamenja čija tradicija iskopavanja i oblikovanja ovde traje vekovima. Mogućnost organizovanja fakultativnog tradicionalnog kulturno umetničkog programa uz muziku i ples. Večera. Noćenje.

7. DAN: Kraljevski grad

Posle doručka uz lokalnog vodiča krećemo u laganu šetnju gradom i upoznajemo se sa najznačajnijim znamenitostima. Mogućnost odlaska u Kraljevsku botaničku baštu. Slobodno vreme. Večera. Noćenje.

8. DAN: Mala Engleska

Posle doručka napuštamo Kendi i krećemo do Nuvara Elije (oko 2 i po sata vožnje), poznatog i pod imenom Mala Engleska. Osnovan je 1840. godine od strane Britanske kolonijalne uprave i danas se u njemu mogu videti ostaci britanskog prisustva, poput čuvenih crvenih poštanskih sandučića, a i zbog toga što čitava okolina podseća na tipični engleski krajolik. Takođe samo ime grada znači i “Grad svetlosti” i zovu ga grad večnog proleća, zbog svoje prijatne klime i čistog planinskog vazduha. Svuda se mogu videti nepregledna polja čajeva i ljudi koji svakodnevno vode računa o svojim plantažama. Mogućnost odlaska u fabriku čaja u kojoj probamo najsvežiji čaj. Smeštamo se u hotel. U večernjim časovima postoji mogućnost obilaska čitavog grada i odlaska do jezera Gregori, na koje posetioci i lokalci često dolaze kako bi se opustili i uživali. Večera. Noćenje.

9. DAN: Vreme za uživanje

Doručak. Dan ostavljen za odmor, uživanje, šetnju i šoping. Slobodno vreme. Večera. Noćenje.

10. DAN: Vreme za uživanje

Posle doručka napuštamo hotel i krećemo do Veligame (oko 3 sata vožnje). Dolazak u hotel. Slobodno vreme na plaži. Večera. Noćenje.

11. DAN: Uživanje na plaži

Doručak. Vreme za slobodne aktivnosti na plaži. Večera. Noćenje.

12. DAN: Kolombo

Doručak. Napuštamo Veligame i krećemo u glavni grad. Vožnja do Kolomba (oko 2 i po sata). U pratnji lokalnog vodiča koristimo preostalo slobodno vreme da obiđemo i upoznamo glavni grad Šri Lanke. Večera. Noćenje.

13. DAN: Opraštanje od Šri Lanke

Doručak. Slobodno vreme do polaska na aerodrom u popodnevnim časovima. Dolazak na aerodrom dva sata pred poletanje i let u za Beograd, preko Dohe (Br. leta QR 655).

14. DAN: Sletanje – kraj avanture

U jutarnjim časovima stižemo u Beograd, sabiramo utiske i spremamo se za novu egzotičnu avanturu! Kraj programa.

 

REGULARNA CENA – 1199€

CENA UKLJUČUJE:

 • Avio prevoz kompanije Qatar Airways na relaciji Beograd – Doha – Kolombo – Doha – Beograd, SA SVIM TAKSAMA i prtljagom do 32kg
 • Transfere na relaciji aerodrom – hotel – aerodrom, sve transfere po planu i programu
 • Smeštaji u hotelima 3* i 4* na bazi 11 noćenja u dvokrevetnim sobama, polupansion.
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije, organizatora putovanja
 • Obilazak muzeja dragog kamenja
 • Flašice vode u minibusu
 • Kuponi sa popustom za kupovinu
 • Sim kartica

CENA NE UKLJUČUJE:

 • Vizu za Šri Lanku – pribavlja se u konzulatu Šri Lanke u Beogradu:  35$ (Postoji mogućnost pribavljanja vize preko agencije)
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno istorijske spomenike
 • Individualne troškove na putovanju
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje koje se može pribaviti u agenciji, UNIQA putničko zdravstveno osiguranje (19-70 godina), pokriće do 15000€, cena: 1363,69rsd pokriće do 40000€ cena: 2552,81rsd.

- Hotel Oak Ray Regency 4*, Kendi
Hotel sa 4*, lociran nedaleko od Kraljevske botaničke bašte. Hotel poseduje bazen na velikoj terasi sa pogledom na prirodne lepote Šri Lanke. U hotelu se nalaze bar i restoran sa domaćom i internacionalnom kuhinjom. Sve sobe su dvokrevetne (bračni ili dva single kreveta), svaka soba ima mesto za sedenje, TV, klimu, privatno kupatilo sa tuš kabinom ili kadom. WiFi je dostupan gostima u celom hotelu.

- Hotel Rajarata 4*, Anuradhapura
Hotel sa 4*, nalazi se u novom delu grada, na par minuta hoda od jednog od gradskih jezera. Moderan, luksuzni hotel posteduje bazen u prelepom, prijatnom vrtu, otvoreni roštilj, bar i restoran sa lokalnom i internacionalnom kuhinjom. Sve sobe su dvokrevetne (bračni ili dva single kreveta), svaka soba ima mesto za sedenje, TV, klimu, privatno kupatilo sa tuš kabinom ili kadom, i sve sobe poseduju balkon sa pogledom na baštu i bazen. WiFi je dostupan gostima u celom hotelu.

- Hotel Kassapa Lions Rock 3*, Sigirija
Hotel sa 3*, lociran je u mirnom rezervatu prirode pored sela Digampataha, iznad Sigirije. Kako se nalazi u rezervatu prirode, hotel je lociran van svake gradske buke, zagađenja i gužve. U hotelu se nalazi veliki bazen na otvorenom, sa koga se pruža fenomenalan pogled na Sigrijske „šume stena“. Hotel svojim gostima nudi i besplatno iznajmljivanje bicikla, i organizuje hajking kroz prirodu. U hotelu postoje bar i restoran na otvorenom u kojem se služe lokalna ali i internacionalna jela. Sve sobe su dvokrevetne (bračni ili dva single kreveta), svaka soba ima mesto za sedenje, TV, klimu, privatno kupatilo sa tuš kabinom ili kadom. WiFi je dostupan gostima u celom hotelu.

- Hotel The Queensbury City 3*, Nuwara Eliya
Hotel sa 3*, sa velikom terasom koja pruža predivni pogled na planine. Hotel poseduje restoran i bar sa domaćom i internacionalnom kuhinjom. Sve sobe su dvokrevetne (bračni ili dva single kreveta), svaka soba ima mesto za sedenje, TV, klimu, privatno kupatilo. WiFi je dostupan gostima u celom hotelu.

- Centauria Hill Resort 3*, Ratnapura
Hotel sa 3*, nalazi se na brdu iznad grada u kolonijalnoj vili. Hotel poseduje bazen koji je uvek dostupan gostima. U hotelu se nalaze restoran i bar u kojem se služi tradicionalna domaća ali i internacionalna kuhinja. Sve sobe su dvokrevetne (bračni ili dva single kreveta), svaka soba ima mesto za sedenje, TV, klimu, privatno kupatilo sa spa kadom. WiFi je dostupan gostima u celom hotelu.

- Insight Resort Ahangama 4*, Weligama
Ovaj hotel sa 4* nalazi se na 1 min hoda od plaže. U sklopu samog hotela nalazi se bazen, a na zahtev moguće je zakazati spa centar i masažu. U hotelu se nalaze i restoran i bar, a moguće je na recepciji zakazati i dodatne aktivnosti. Sve sobe su dvokrevetne (bračni ili dva single kreveta), svaka soba ima mesto za sedenje, TV, klimu, privatno kupatilo, a neke od soba imaju balkon. WiFi je dostupan gostima u celom hotelu.

KOJE SU MOJE ODGOVORNOSTI?

Svaki putnik je odgovoran za sebe i u obavezi je da prati instrukcije lokalnog vodiča i predstavnika agencije, koji je tu da pazi na bezbednost putnika i da izbegne bilo koju opasnu situaciju. Pored toga, jedina vasa odgovornost je da uživate i da se što bolje provedete!

VIZE

Za ulazak na teritoriju Šri Lanke, za državljane R. Srbije, potrebno je pribaviti turističku vizu. Viza se dobija u konzulatu Šri Lanke u Beogradu, a troškovi dobijanja vize iznose 35 €. Postoji mogućnost dostavljanja potrebne dokumentacije i plaćanja troškova viziranja i u poslovnicama agencije, u ovom slučaju agencija za vas obavlja sve procedure oko pribavljanja vize. U slučaju da se odlučite da sami pribavite vizu, skenirani pasoš sa vizom dostaviti agenciji najkasnije 20 dana pred realizaciju putovanja. Moguće je vizu pribaviti i online (eVisa), a postoji mogućnost pribavljanja vize i na graničnom prelazu (svakako se preporučuje pribavljanje vize unapred, zbog čestih promena pravila za ulazak u zemlju).
Za državljane R. Hrvatske, R. Makedonije, R. Bugarske i F. Bosne i Hercegovine, važe ista pravila. Za državljanje ovih država, nije nadležan konzulat u Beogradu.

KORISNE INFORMACIJE

Voda na Šri Lanki nije bezbedna za piće, koristi se isključivo flaširana voda i izbegava se led se led.

Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i sredstvo protiv komaraca. Što se zdravstvene situacije na Šri Lanki tiče, situacija je stabilna. Nisu potrebne nikakve vakcinacije. O svemu ostalom se posavetujte sa svojim lekarom.

Preporučujemo zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put.

Klima na Šri Lanki odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosečna maksimalna dnevna je 28-33C, noćna oko 16-23C, osim u planinskim krajevima gde dnevna temperatura može pasti i do 16C), vlažnost vazduha je izuzetno visoka, a sunce je jako se radi o područjima oko ekvatora. Sa sobom obavezno ponesite i garderobu dugih rukava i nogavica, u slučaju pada temperature, a prilikom poseta hramovima. Monsunski period na Šti Lanki deli se u dva perioda (od maja do jula i od decembra do januara).

Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu, pirinač, povrće i voće, a na obal iindijskog okeana i morske plodove i ribu. Ulična hrana se ne preporučuje. I treba izbegavati jesti hranu koja nije termički obrađena. Voće i povrće perite flaširanom vodom ili oljuštite.

Šri Lanka je bezbedna destinacija, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, jer se pre svega radi o siromašnim i nerazvijenim područjima. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati. Nositi adekvatnu odeću u javnosti i naročito prilikom posete hramova i svetilišta. Toples sunčanje na plažama Šri Lanke je zabranjeno.

Preporuka je da sa sobom nosite američke dolare  štampane 2006. godine i kasnije. Ali u bankama i ovlašćenim menjačnicama možete zameniti i evre.

Bankomati postoje ali nisu stalno dostupni. Kartice možete koristiti u većini restorana, većih prodavnica i barova. O pojedinostima posavetujte se sa svojom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako vam kartice ne bi bile blokirane. Novac menjate u lokalnu valutu – šrilankanski rupi (LKR) u bankama, hotelima i ovlašćenim menjačnicama.

Na Šri Lanki su vam potrebni adapter za utičnice (tri pljosnata ili tri okrugla) dok je napon isti kao i kod nas 220V. Adaptere možete poneti sa sobom (preporuka)  ali ih možete nabaviti i na destinaciji u većini hotela.

NAPOMENE:

 • Sve uplate vrše se u dinarskoj protivvrednosti Evra na dan uplate po prodajnom kursu Pro Credit banke (mogućnost plaćanja: gotovinski, uplatom na rate, platne kartice – VISA, DINA, MAESTRO, MASTER):
 • GOTOVINSKI / UPLATE NA RATE: 250€ prilikom rezervacije (sklapanja Ugovora), zatim u jednakim mesečnim ratama do 70% vrednosti aranžmana do 35 dana pred put, 20 dana pred put isplata celokupnog aranžmana.
 • UPLATE PLATNIM KARTICAMA: 250€ prilikom rezervacije (sklapanja Ugovora), zatim u jednakim mesečnim ratama do 70% vrednosti aranžmana do 35 dana pred put, 20 dana pred put isplata celokupnog aranžmana.
 • Za sve aranžmane važe Opšti uslovi putovanja agencije «Rapsody travel» od 25.01.2018. a koji su usklađeni sa YUTA standardima.
 • Fakultativni izleti se organizuju od strane lokalne turističke agencije. Organizator putovanja nije u stanju da kontroliše kvalitet izvođenja fakultativnih izleta i prema Opštim uslovima putovanja  nije odgovoran za njihovo izvođenje, te je putnik saglasan da sve svoje eventualne reklamacije i primedbe uputi direktno, na licu mesta, lokalnom organizatoru putovanja! Cene svih fakultativnih (neobaveznih) izleta su izražene u EVRIMA ili lokalnoj valuti, a rezervacija i uplate se vrše predstavniku agencije tokom samog putovanja. U cenu svakog fakultativnog izleta je uključena ulaznica, prevoz autobusom tour-operatora i lokalni vodič. Fakultativni izleti organizuju se na bazi min 5 prijavljenih, osim u slučaju da je drugačije navedeno. Agencija zadržava pravo promene svih planiranih izleta po danima kao i njihove satnice, u zavisnosti od radnog vremena pojedinih lokaliteta.
 • Cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa. U suprotnom garantovan je samo iznos akontacije. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo korekcije cene, izmene programa putovanja ili otkaza putovanja.
 • Aranžman je rađen na bazi minimuma od 10 putnika, a rok za otkazivanje od strane agencije je 7 dana pre početka putovanja.
 • Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom, zemlje u koju putuju kao i zemalja kroz koje prolaze.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Pasoši državljana Republike Srbije moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci).
 • Rapsody Travel preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog osiguranja u agenciji prema važećem cenovniku Uniqa osiguranja (Milutina Milankovica 134 Beograd) – osnovno osiguravajuće pokriće (obaveštenja i uputstva u vezi sa osiguranjem sadržana su u uslovima Uniqa osiguranja, koji su Vam na raspolaganju već prilikom uplate aranžmana). U slučaju zdravstvene intervencije (pozvati broj 011/36 36 955 centra za pomoć Uniqa osiguranja)
 • ORGANIZATOR PUTOVANJA:  RAPSODY TRAVEL D.O.O. LICENCA OTP 462/2010.
 • ZA SVE PROGRAME VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA ORGANIZATORA PUTOVANJA «RAPSODY TRAVEL» OD 25.01.2018. A KOJI SU USKLAĐENI SA YUTA STANDARDIMA I MOGU SE POGLEDATI NA LINKU ILI DIREKTNO U AGENCIJI.        
 • Mole se putnici da se pre zaključenja ugovora o putovanju upoznaju sa programom putovanja,  opštim uslovima putovanja agencije Rapsody Travel DOO,  kao i sa opštim uslovima međunarodnog putnog osiguranja (UNIQA) .