Liban

 

Upoznajte državu na raskršću 3 kontinenta, upoznajte se sa tradicijom i kulturom starom milenijumima, neka drevni gradovi ožive pred vašim očima dok uživate u preukusnoj libanskoj hrani uz zvuke talasa Sredozemnog mora i šuštanja vekovnih kedrova. Obiđite jednu od najlepših i najraznovrsnijih zemalja Mediterana i otkrijte ovaj skriveni dijamant. Od ruševina drevnih gradova do Pariza Sredozemlja, preko nepreglednih pustinja do planinskih vrhova prekrivenih večnim snegom, ova mala, ali veličanstvena država nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kreni u nezaboravnu avanturu i otkrij šta to vekovima vuče ljude iz različitih krajeva sveta da dođu ovde! Upoznaj nove ljude iz celog sveta, svoje istomišljenike i zabavljaj se tokom celog putovanja. Učini da ovo bude putovanje za pamćenje!

 

TERMIN PUTOVANJA: 01.03.2019.

Program putovanja:

1. DAN - Poletanje – neka avantura počne

Okupljanje putnika na aerodromu “Nikola Tesla” dva sata pred poletanje. Let za Bejrut sa presedanjem u Istanbulu (broj leta TK1082). Slećemo u drevni Konstantinopolj i koristimo vreme do konekcije na let da obiđemo jedini grad na dva kontinenta. Prestonica četiri carstva, Bizantion, Konstantinopolj, Carigrad, Istanbul, nikada nikoga nije ostavio ravnodušnim. Mešavina modernog i tradicionalnog, nestvarni mirisi, ukusi i boje, od Aja Sofije do Sultan Ahmedove džamije, od Galata kule do Topkapi saraja, otkrijte zašto je Istanbul bio večni san svim osvajačima. Vraćamo se na aerodrom dva sata pre leta.  Slećemo u Bejrut u večernjim časovima, odlazimo do smeštaja. Noćenje.

2. DAN - Pariz Istoka

Krećemo u obilazak Bejruta, grada poznatog i kao Pariz Istoka, glavnog grada Republike Liban i jednog od najlepših gradova Sredozemlja, mesto gde se sastaju istok i zapad, mesto velikih kontrasta i lepota. Bejrut je dom nešto malo više od milion ljudi, hrišćana i muslimana, leži na obali Sredozemnog mora dok je sa druge strane oivičen planinama pod snegom. Obilazimo Stari grad, Trg Mučenika, Al Omari džamija, crkva Svetog Đorđa, Muhamed Al Amen džamija, Rimska kupatila, Stena golubova, Grand Serail. Slobodno vreme. Noćenje.

3. DAN - Feničansko carstvo

Odlazak u najstariji grad na svetu – drevni Biblos. Zvanično jedno od najstarije naseljenih mesta, nalazi se na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine i u njemu otkrivamo brojne ostatke drevnih civilizacija. Upoznajemo se sa istorijom ovog magičnog mesta, oživljavamo istoriju pred našim očima i uživamo u čuvenom libanskom vinu u gradu po kojem je Biblija dobila ime. Nastavljamo put dalje to Tripolija. Stižemo u prestonicu nekadašnje Feničanske konfederacije, grad koji je vekovima menjao gospodare, od kojih je pokupio sve ono što ga danas čini jednim od najlepših gradova Libana. Perijanci, Rimljani, Seldžuci, Krstaši, Mameluci, Turci, Francuzi… Svi su ponešto svoje kulture i arhitekture ostavili ovom drevnom gradu kao spomenik i uspomenu na nekadašnju burnu istoriju. Slobodno vreme. Povratak u Bejrut. Noćenje.

4. DAN - Dom vere

Krećemo na fakultativni izlet u Beit Eddine (Dom vere), maleni grad sa stanovništvom pretežno hrišćanske veroispovesti na sat vremena vožnje od Bejruta, dom prelepe Beiteddine palate iz 19. veka u kojoj se održava godišnji letnji Beiteddine festival. Nastavljamo put dalje do Mesečevog manastira – Deir al-Qamar, srednjevekovnog gradića na brdu, koji očarava svakog posetioca svojom arhitekturom, trgovima i ulicama. Obilazimo glavnu pijacu, palatu, džamije, crkve. Nastavljamo put do Sidona. Grad star 4000 godina, centar trgovačke mreže starih Feničana, poznat po slikarstvu i izradi purpurne odeće. Obilazimo stare trgove, ulice, krstaški zamak, Karavansaraj. Slobodno vreme. Povratak u Bejrut. Noćenje.

5. DAN - Odmor na Mediteranu

Dan za slobodne aktivnosti. Upoznavanje sa Parizom Istoka, šetnja promenadom pored Sredozemnog mora, probanje preukusne libanske kuhinje, uživanje u svemu što ovaj fantastični grad nudi. Noćenje.

6. DAN - U brdima iznad mora

Nastavljamo sa upoznavanjem ove prelepe zemlje i krećemo u još jedan izlet. Prvo odlazimo do gradića severno od Bejruta na brdu iznad mora. Stižemo u Harisui obilazimo jedno od najznačajnijih svetilišta i mesta hodočašća za sve Libance – katedralu Naše Gospe od Libana, svetilište Istočno katoličke i Maronitske katoličke crkve. Nastavljamo izlet dalje do pećine Džeita (Jeita Grotto), koja se nalazila u trci za sedam novih svetskih čuda. Šetajući uređenim stazama obilazimo gornji deo pećine, a plovimo malim brodićem i obilazimo donji deo ove prelepe prirodne tvorevine. Nastavljamo put dalje do Baatara, vodopada iz doba Jure i obilazimo veličanstvenu prirodu u svom najlepšem izdanju: krateri, pećine i vodopad koji pada sa 255m visine. Uživamo u prirodnim lepotama. Povratak u Bejrut.  Noćenje.

7. DAN - Drevni Rim

Krećemo u obilazak najočuvanijih ostataka Rimske imperije u Libanu. Fakultativni izlet u Baalbek – grad naseljen još od 8000. godine p.n.e. Obilazimo najpoznatije i najočuvanije ruševine iz vremena rimske dominacije na ovim prostorima: Jupiterovo svetilište, kompleks hramova, dvorište, ostaci rimskih građevina. Slobodno vreme. Povratak u Bejrut. Noćenje.

8. DAN - Kraj avanture

Pakujemo se i napuštamo smeštaj, slobodno vreme za kupovinu suvenira, šetnju i uživanje. Polazak na aerodrom dva sata pred poletanje. Let za Beograd preko Istanbula (broj leta TK795). Stižemo u Beograd, sabiramo utiske i spremamo se za novu egzotičnu avanturu! Kraj programa.

 

REGULARNA CENA – 699€

 

CENA UKLJUČUJE:

 • Avio prevoz kompanije Turkish Airlines na relaciji Beograd – Istanbul – Bejrut – Istanbul – Beograd, SA SVIM TAKSAMA
 • Transfere na relaciji aerodrom – hotel – aerodrom
 • Smeštaj u hostelima na bazi 7 noćenja sa doručkom (kontinentalni)
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije, organizatora putovanja

CENA NE UKLJUČUJE:

 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno istorijske spomenike
 • Individualne troškove na putovanju
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje koje se može pribaviti u agenciji, UNIQA putničko zdravstveno osiguranje (19-70 godina), pokriće do 15000€, cena: 1363,69 rsd pokriće do 40000€ cena: 2552,81 rsd

Mozzart Hotel, Bejrut

Hotel u staroj četvrti na minut hoda od poznate Hamra ulice, prepune prodavnica, suvenira, barova i restorana. Svaka soba poseduje privatno kupatilo, TV, klima uređaj, neograničeni internet, bračni ili dva singl kreveta i balkon.

Svaki putnik je odgovoran za sebe i u obavezi je da prati instrukcije lokalnog vodiča i predstavnika agencije, koji je tu da pazi na bezbednost putnika i da izbegne bilo koju opasnu situaciju. Pored toga, jedina vaša odgovornost je da uživate i da se što bolje provedete!

VIZE
Za ulazak na teritoriju Libana državljanima Srbije su potrebne vize. Viza se dobija na graničnom prelazu (aerodromu pre carinske kontrole), besplatno za turistički boravak do mesec dana. Za državljane Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije , Crne Gore i Bugarske, važe isti propisi.

KORISNE INFORMACIJE
Voda u Libanu bezbedna je za piće. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Preporučujemo zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put.
Klima u Libanu odlikuje se toplim letima i blagom i kišovitom zimom (prosečna maksimalna dnevna temperatura  do 25C, noćna oko 16C). Temperatura može i pasti, tako da sa sobom obavezno ponestite odeću dugih rukava i nogavica. Zbog velike prirodne raznovirsnosti, u Libanu ste u mogućnosti da se kupate u Sredozemnom moru i da skijate na planinama nedaleko od Bejruta u istom danu.
Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu, jagnjetinu, ovčetinu, pirinač, povrće i voće, a na obali mora i morske plodove i ribu. Ulična hrana je bezbedna (jer je ovo područje sa razvijenom tradicijom ulične hrane). Liban je bezbedna destinacija, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, i preterano odvajanje od ostatka grupe. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati. Takođe u velikim gužvama na pijacama i oko poznatih znamenitosti vodite računa o svojim ličnim stvarima, jer je uvećana prisutnost džeparoša. Preporuka je da sa sobom nosite američke dolare, ali i evre možete zameniti u bilo kojoj menjačnici ili banci. Bankomati postoje i nalaze se u skoro svim mestima. Kartice možete koristiti skoro uvek, osim kada se radi o kupovini u malim suvenirnicama ili na ulici. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.
U Libanu Vam nisu potrebni adapteri za utičnice, a napon je isti kao i kod nas 220V.

NAPOMENE:

*Zbog mogućih promena cena avionskih karata, postoji mogućnost korekcija cena aranžmana. Takođe u retkim slučajevima, zbog prebukiransoti letova postoji mogućnost pomeranja polaska za dan ili dva.

 • Sve uplate vrše se u dinarskoj protivvrednosti Evra na dan uplate po prodajnom kursu Pro Credit banke (mogućnost plaćanja: gotovinski, uplatom na rate, platne kartice – VISA, DINA, MAESTRO, MASTER):
 • GOTOVINSKI / UPLATE NA RATE: 250€ prilikom rezervacije (sklapanja Ugovora), zatim u jednakim mesečnim ratama do 70% vrednosti aranžmana do 35 dana pred put, 20 dana pred put isplata celokupnog aranžmana.
 • UPLATE PLATNIM KARTICAMA: 250€ prilikom rezervacije (sklapanja Ugovora), zatim u jednakim mesečnim ratama do 70% vrednosti aranžmana do 35 dana pred put, 20 dana pred put isplata celokupnog aranžmana.
 • Za sve aranžmane važe Opšti uslovi putovanja agencije «Rapsody travel» od 25.01.2018. a koji su usklađeni sa YUTA standardima.
 • Fakultativni izleti se organizuju od strane lokalne turističke agencije. Organizator putovanja nije u stanju da kontroliše kvalitet izvođenja fakultativnih izleta i prema Opštim uslovima putovanja  nije odgovoran za njihovo izvođenje, te je putnik saglasan da sve svoje eventualne reklamacije i primedbe uputi direktno, na licu mesta, lokalnom organizatoru putovanja! Cene svih fakultativnih (neobaveznih) izleta su izražene u EVRIMA ili lokalnoj valuti, a rezervacija i uplate se vrše predstavniku agencije tokom samog putovanja. U cenu svakog fakultativnog izleta je uključena ulaznica, prevoz autobusom tour-operatora i lokalni vodič. Fakultativni izleti organizuju se na bazi min 5 prijavljenih, osim u slučaju da je drugačije navedeno. Agencija zadržava pravo promene svih planiranih izleta po danima kao i njihove satnice, u zavisnosti od radnog vremena pojedinih lokaliteta.
 • Cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa. U suprotnom garantovan je samo iznos akontacije. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo korekcije cene, izmene programa putovanja ili otkaza putovanja.
 • Aranžman je rađen na bazi minimuma od 10 putnika, a rok za otkazivanje od strane agencije je 7 dana pre početka putovanja.
 • Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom, zemlje u koju putuju kao i zemalja kroz koje prolaze.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Pasoši državljana Republike Srbije moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci).
 • Rapsody Travel preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog osiguranja u agenciji u prema važećem cenovniku Uniqa osiguranja (Milutina Milankovica 134 Beograd) – osnovno osiguravajuće pokriće (obaveštenja i uputstva u vezi sa osiguranjem sadržana su u uslovima Uniqa osiguranja, koji su Vam na raspolaganju već prilikom uplate aranžmana). U slučaju zdravstvene intervencije pozvati broj 011/36 36 955 centra za pomoć Uniqa osiguranja.
 • ORGANIZATOR PUTOVANJA:  RAPSODY TRAVEL D.O.O. LICENCA OTP 462/2010.
 • ZA SVE PROGRAME VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA ORGANIZATORA PUTOVANJA «RAPSODY TRAVEL» OD 25.01.2018. A KOJI SU USKLAĐENI SA YUTA STANDARDIMA, I MOGU SE POGLEDATI NA LINKU ILI DIREKTNO U AGENCIJI.        
 • Mole se putnici da se pre zaključenja ugovora o putovanju upoznaju sa programom putovanja, opštim uslovima putovanja agencije Rapsody Travel DOO,  kao i sa opštim uslovima međunarodnog putnog osiguranja (UNIQA).