Iran

 

Putovanje u prošlost, u devnu Mesopotamiju i moćnu Persiju. Tamo gde se desetine hiljada godina istorije vidi uživo na svakom koraku. Zemlja gde se prošlost i sadašnjost drže pod ruku. Putovanje kojim ćete razbiti sve predrasude koje možete imati o ovoj prezanimljivoj zemlji. Putovanje na kojem ćete naučiti sve o turbulentnoj istoriji ove regije, upoznati se sa fantastičnom tradicijom i kulturom, videti nestvarne predele i pejzaže, otkriti koliko je gostoljubiv i ljubazan drevni iranski narod. Upoznaj nove ljude iz celog sveta, svoje istomišljenike, i zabavljaj se tokom celog putovanja. Učini da ovo bude putovanje za pamćenje!

 

TERMIN PUTOVANJA: 07.09.2019.

Program putovanja:

1. DAN: Poletanje – neka avantura počne

Okupljanje putnika na aerodromu “Nikola Tesla” u večernjim časovima dva sata pred poletanje. Let za Teheran sa presedanjem u Istanbulu (Let br. TK 1084).

2. DAN: Isfahan

Sletanje na aerodrom u Isfahanu u 3:00, transfer do hotela, odmor. Posle doručka  krećemo u obilazak nekadašnje prestonice i jednog od najvećih gradova srednjeg veka. Tirkizne pločice islamskih zdanja i veličanstveni mostovi su ono što se nikada ne zaboravlja. Džamije, dvorci, bazari i javni parkovi gradjeni su u vreme tridesetogodišnje  vladavine Šaha Abasa I (1587 – 1629). U toku obilaska videćemo Shahrestan most, Khaju most, Sio Se Pol, ručak u lokalnom restoranu, obilazak spomenika koji okružuju Naqsh-e Jahanov trg koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a  uključujući Ali Qapu palatu, Šeik Lotfollahovu dzamiju koja daruje čitavom trgu svežinu iz svojih fontana, Abbasi Jame dzamiju I spomenike na ulazu u Qeisarieh bazar. Slobodno vreme. Noćenje.  

3. DAN: Isfahan

Posle doručka odlazak na fakultativni obilazak atrakcija Isfahana uključujući palatu i paviljon Hasht Behesht i Chehel Sotun. Poseta Atiq Jame dzamije, Minar Ali i Harun Vilayat. Ručak u lokalnom restoranu. Posle ručka slobodno vreme za šoping ili odmor a potom odlazak do Jermenske četvrti i najčuvenije crkve Irana – Vank. Na mestu nekadašnjeg anahitskog hrama Šah Abas Veliki je 1605 godine počeo da gradi Crkvu Svetog Spasa (Vank) sa izvanrednim zidnim slikarstvom i ikonostasom. Noćenje.

4. DAN: Isfahan - Yazd

Posle doručka napuštamo Isfahan i krećemo dalje u obilazak ove nestvarne zemlje. Na putu za Yazd obilazimo Nain poznatog po ručnom tkanju najfinijih iranskih tepiha. Obilazak Mejboda  i u njemu Narian citadele od ilovače i stare „ledene kuće“, mesta gde se čuvala lako kvarljiva roba. Ručak u Nain karavansaraju. Nastavak vožnje do Yazda. U popodnevnim satima stižemo u Yazd, jedan od najstarijih gradova Irana. Poznat je i van granica zemlje po svojoj unikatnoj arhitekturi, „kulama vetrova“ i starim bazarima na kojima se i danas mogu kupiti svila, kašmir, brokat i taft. Od kraja 20. veka je pod zaštitom Unesco. Jazd je danas poznat po velikom broju žitelja zaratustrijanaca. Ta se religija razvijala od 13 veka i jedino je mesto u Islamskoj Republici gde se ona ispoljava. Smeštanje u hotel. Noćenje.

5. DAN: Yazd

Posle doručka slobodno vreme ili fakultativni obilazak znamenitost Yazda-Jame Dzamija  iz 14. veka, svetilište Sezzed Rokneddin i Davazdah Imam, Aleksandrov zatvor. Pravimo pauzu za ručak u lokalnom restoranu a potom nastavak obilaska Vodenog muzeja, Tekyeh Amira Chakhmaqa, Dawlatabad bašte, modernog Zoroastrian Hrama Vatre. 1483. godine Sveti Oganj je stigao u Jazd i od tada se, više od 500 godina, nije gasio. Odlazak do Kule Tišine, gde se i danas sahranjuje u skladu sa zaratustrijanskim obredima. Povratak u hotel. Noćenje.

6. DAN: Yazd-Pasargadae-Shiraz

Posle doručka napuštanje hotela i polazak za Shiraz. Vozimo se i pravimo usputne pauze u Shahdah pustinji – fascinantnom pustinjskom krajoliku koji će vas sigurno ostaviti bez daha. Vožnja nas prvo dovodi do ostataka Pasargadae koje su orginalno poznate kao Takhte Jamshid. Pasargadae je drevni grad i prva prestonica imperije Ahemenida. Grad je počeo da gradi Kir Veliki koji nije dočekao završetak gradnje jer je u međuvremenu umro. Njegov naslednik Darije je kasnije izgradio Persepolis i tamo prebacio prestonicu. Potom nastavljamo turu posetom Naqsh Rostam gde ćemo imati priliku da vidimo i da se divimo grobovima četvorice Ahemenidskih kraljeva urezanij u stenama planine. Dolazak u Shiraz, sedište provincije Fars koja se smatrala centrom drevnog Irana. Noćenje.

7. DAN: Shiraz

Posle doručka odlazimo na fakultativni obilazak znamenitosti Shiraza uključujući Eram bašte, Naser ol Molk dzamije, Naranjestan muzeja i Vakil Bazara. Jedan od najznačajnijih spomeničkih kompleksa grada je Vakil koji uključuje bazar, stari hamam i istoimenu džamiju – jedino sačuvano zdanje iz imperatorskog perioda Zand sa velelepnom unutrašnjošću i nizom mermernih stubova. Širaz je i grad vrtova a najpoznatiji je Nerandžestan iz 19. veka sa kućom Zinat o Molk u svojoj unutrašnjosti, koja je dobila ime po ćerki poslednjeg kana porodice Gavam. U Shirazu se nalazi i grob Ali ibn Hamze, strica proroka Muhameda, koji je širio islam, a ubijen je u bici 625. godine. Međutim, za ogromnu većinu poznavalaca ovog grada, Širaz je grad pesnika jer su dvojica među najvećim Hafiz i Sadi, ponikla u njemu. Rodni grad im je podigao mauzoleje i to su mesta koja posećuju ljubitelji njihove poezije. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

8. DAN: Shiraz –opraštanje od drevne Persije i kraj avanture

Doručak. Pakujemo se i napuštamo smeštaj, slobodno vreme za kupovinu suvenira, polazak na aerodrom dva sata pred poletanje. Let za Beograd (Let br. TK 871) sa presedanjem u Istanbulu. Stižemo u Beograd, sabiramo utiske i spremamo se za novu egzotičnu avanturu! Kraj programa.

 

FIRST MINUTE CENA DO 2 MESECA PRED POLAZAK
REGULARNA CENA: 1120€

CENA UKLJUČUJE:

 • Avio prevoz kompanije Turkish Airlines na relaciji Beograd – Istanbul – Isfahan i Shiraz - Istanbul – Beograd, SA SVIM TAKSAMA
 • Sve transfere po programu
 • Smeštaj u dvokrevetnim sobama u hotelima 3* na bazi 7 noćenja sa doručkom
 • Obilaske planirane programom uključujući i tri ručka tokom obilazaka
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije, organizatora putovanja
 • Proces aplikaciranja za vizu

CENA NE UKLJUČUJE:

 • Individualne troškove na putovanju
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje koje se može pribaviti u agenciji
 • Fakultativne izlete
 • Troškove viziranja

VAŽNE NAPOMENE I KORISNE INFORMACIJE:

KOJE SU MOJE ODGOVORNOSTI?

Svaki putnik je odgovoran za sebe i u obavezi je da prati instrukcije lokalnog vodiča i predstavnika agencije, koji je tu da pazi na bezbednost putnika i da izbegne bilo koju opasnu situaciju. Pored toga, jedina vaša odgovornost je da uživate i da se što bolje provedete!

VIZE
Za ulazak na teritoriju Irana državljanima Srbije od novembra 2017. nisu potrebne vize. Državljanima  Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Bugarske, potrebna je viza.

KORISNE INFORMACIJE

Voda u Iranu bezbedna je za piće, ali se preporučuje konzumiranje flaširane vode. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje.

Preporučujemo zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. 

Klima u Iranu odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosečna maksimalna dnevna je 28-35C, noćna oko 16-24C), vlažnost vazduha je niska, a sunce je izuzetno jako. Temperatura može i pasti, tako da sa sobom obavezno ponestite odeću dugih rukava i nogavica. Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), sočivo, povrće i voće, i razne tradicionalne slatkiše. Ulična hrana je bezbedna (jer je ovo područje sa razvijenom tradicijom ulične hrane).

Iran je bezbedna destinacija, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Zbog nepredviđene terorističke situacije na jugoistoku zemlje i pograničnim mestima na granicama sa Irakom, Afganistanom i Pakistanom kretanje stranim državljanima nije preporučljivo. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, i preterano odvajanje od ostatka grupe u velikim gradovima zbog uvećane prisutnosti džeparoša. Iran je izrazito islamska zemlja, te se određena pravila moraju poštovati kako ne bi došlo do neželjenih problema. Žene naročito moraju voditi računa o oblačenju i ponašanju u javnosti. Muškarci ne bi trebalo da nose kratke pantalone i majie bez rukava, a žene obavezno moraju nositi maramu koja im prekriva glavu, odeća mora pokrivati noge i stopala, kao i ruke do prstiju. Zabranjeno je rukovanje sa ženama, a kontakti sa muslimanskim ženama su strogo zabranjeni. U metrou postoji poseban vagon za žene, dok su u autobusima žene odvojene u posebnom delu. U vreme ramazanskog posta, zabranjeno je konzumiranje hrane, pića i cigareta u javnosti. Upotreba alkohola je zabranjena zakonom, upotreba narkotika se drastično kažnjava. Fotoreporterima i novinarima je potrebna posebna dozvola Iranske vlade, a preporučuje se da obavezno pitate pre nego što bilo koga fotografišete.

Preporuka je da sa sobom nosite američke dolare ali i evre možete zameniti u bilo kojoj menjačnici. Količina novca koju unosite u zemlju, obavezno se prijavljuje na graničnom prelazu. Banke i pošte nemaju mogućnost menjanja valuta, tako da se novac menja isključivo u obeleženim menjačnicama, menjanje novca na ulici, iako rasportanjeno se nikako ne preporučuje.

U Iranu isključivo koristite keš, jer međunarodne kartice nisu u funkciji u Iranu. U Iranu Vam nisu potrebni adapteri za utičnice, a napon je isti kao i kod nas 220V.

NAPOMENE:

 • Sve uplate vrše se u dinarskoj protivvrednosti Evra na dan uplate po prodajnom kursu Pro Credit banke (mogućnost plaćanja: gotovinski, uplatom na rate, platne kartice – VISA, DINA, MAESTRO, MASTER):
 • GOTOVINSKI / UPLATE NA RATE: 250€ prilikom rezervacije (sklapanja Ugovora), zatim u jednakim mesečnim ratama do 70% vrednosti aranžmana do 35 dana pred put, 20 dana pred put isplata celokupnog aranžmana.
 • UPLATE PLATNIM KARTICAMA: 250€ prilikom rezervacije (sklapanja Ugovora), zatim u jednakim mesečnim ratama do 70% vrednosti aranžmana do 35 dana pred put, 20 dana pred put isplata celokupnog aranžmana.
 • Za sve aranžmane važe Opšti uslovi putovanja agencije «Rapsody travel» od 25.01.2017. a koji su usklađeni sa YUTA standardima.
 • Fakultativni izleti se organizuju od strane lokalne turističke agencije. Organizator putovanja nije u stanju da kontroliše kvalitet izvođenja fakultativnih izleta i prema Opštim uslovima putovanja  nije odgovoran za njihovo izvođenje, te je putnik saglasan da sve svoje eventualne reklamacije i primedbe uputi direktno, na licu mesta, lokalnom organizatoru putovanja! Cene svih fakultativnih (neobaveznih) izleta su izražene u DOLARIMA ili lokalnoj valuti, a rezervacija i uplate se vrše predstavniku agencije tokom samog putovanja. U cenu svakog fakultativnog izleta je uključena ulaznica, prevoz autobusom tour-operatora i lokalni vodič. Fakultativni izleti organizuju se na bazi min 5 prijavljenih, osim u slučaju da je drugačije navedeno. Agencija zadržava pravo promene svih planiranih izleta po danima kao i njihove satnice, u zavisnosti od radnog vremena pojedinih lokaliteta.
 • Cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa. U suprotnom garantovan je samo iznos akontacije. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo korekcije cene, izmene programa putovanja ili otkaza putovanja.
 • Aranžman je rađen na bazi minimuma od 10 putnika, a rok za otkazivanje od strane agencije je 7 dana pre početka putovanja.
 • Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom, zemlje u koju putuju kao i zemalja kroz koje prolaze.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Pasoši državljana Republike Srbije moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci).
 • Rapsody Travel preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog osiguranja u agenciji u prema važećem cenovniku Uniqa osiguranja (Milutina Milankovica 134 Beograd) – osnovno osiguravajuće pokriće (obaveštenja i uputstva u vezi sa osiguranjem sadržana su u uslovima Uniqa osiguranja, koji su Vam na raspolaganju već prilikom uplate aranžmana). U slučaju zdravstvene intervencije (pozvati broj 011/36 36 955 centra za pomoć Uniqa osiguranja)
 • ORGANIZATOR PUTOVANJA:  RAPSODY TRAVEL D.O.O. LICENCA OTP 462/2010.
 • ZA SVE PROGRAME VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA ORGANIZATORA PUTOVANJA «RAPSODY TRAVEL» OD 25.01.2018. A KOJI SU USKLAĐENI SA YUTA STANDARDIMA I MOGU SE POGLEDATI NA LINKU ILI DIREKTNO U AGENCIJI.  
 • Mole se putnici da se pre zaključenja ugovora o putovanju upoznaju sa programom putovanja,  opštim uslovima putovanja agencije Rapsody Travel DOO,  kao i sa opštim uslovima međunarodnog putnog osiguranja. (UNIQA) .