Gruzija i Jermenija

 

Postoji legenda vezana za nastanak Gruzije, kažu da kada je Bog delio zemlje narodima, Gruzini su se negde veselili i pili svoje vino. Kada su došli do Boga, sve zemlje su već bile podeljene. Bog ih je upitao gde su do sada bili, a oni su mu odgovorili da su nazdravljali Njemu i divili se Njegovoj kreaciji. Bogu se dopao odgovor Gruzina pa im je dao najlepše parče zemlje koje je namenio sebi. Za nastanak drevne Jermenske Kraljevine postoje mnoge legende, od kojih je Jermenima najdraža ona, da su baš oni direktni naslednici biblijskog Noja i njegovih sinova. Naime, posle velikog potopa, legenda kaže da se Nojeva barka zaustavila na vrhu planine Ararat i da je Noje zemlju podno Ararata namenio svojim sinovima i potomcima. Ovo je put u zemlje nestvarne prirode, fenomenalne istorije, preukusne hrane, zemlje u kojima je započela proizvodnja vina i prve hrišćanske nacije na svetu.  Upoznaj nove ljude iz celog sveta, svoje istomišljenike i zabavljaj se tokom celog putovanja. Učini da ovo bude putovanje za pamćenje!

 

TERMIN PUTOVANJA: 01.04.2019.

Program putovanja:

1. DAN: Poletanje – neka avantura počne

Okupljanje putnika na aerodromu “Nikola Tesla” dva sata pred poletanje. Let za Tbilisi sa presedanjem u Istanbulu.

2. DAN: Slećemo u Tbilisi

U Tbilisi, grad Svetog Đorđa i glavni grad Gruzije, slećemo u ranim jutarnjim časovima i posle carinskih formalnosti transferom odlazimo do smeštaja.  Posle odmora krećemo u obilazak glavnog grada Gruzije i jednog od najstarijih gradova Evrope. Trg Slobode, Narodno pozorište, Most mira, Starogradsko jezgro, Stara Sinagoga, Velika džamija, Narikala tvrđava, Mongolsko utvrđenje, Majka Gruzija, Sioni katedrala, Arapska četvrt, sumporna kupatila, boemska četvrt i još mnogo toga što ovaj maleni grad sa turbulentnom istorijom može da ponudi.  Posle obilaska glavnih znamenitosti odlazimo da uživamo u ukusima preukusne lokalne hrane, fakultativni izlazak u neki od mnogobrojnih barova i kafića. Noćenje.

3. DAN: Antika, hrišćanstvo i Staljin

Dan rezervisan za fakultativni izlet na zapadu Gruzije. Posle obilaska Crkve Svetog Trojstva na brdu iznad Tbilisija, krećemo u Mtskhetu, nekadašnju prestonicu Iberijske kraljevine i centar Gruzijske Pravoslavne Crkve. Obilazimo manastir u kojem je po predanju napušteno pagansko verovanje, a Gruzija pokrštena desetak godina pre Milanskog edikta, i obilazimo manastir Svetitskhoveli iz 11. veka, najsvetiji manastir Gruzijske Crkve u kom se po predanju nalazi odežda Isusa Hrista. Nastavljamo put dalje do jednog od najstarijih naseobina na svetu, Uplistsikhe, grad uklesan u stenama čiji ostaci datiraju nekoliko hiljada godina pre nove ere. Posle Uplistsikhea odlazimo u Gori, rodno mesto Josifa Visarionoviča Džugašvilija – Staljina. Obilazimo Staljinovu rodnu kuću, muzej, čuveni Staljinov voz i upoznajemo se sa životom jednog od najvećih svetskih diktatora, saznajemo kako je student bogoslovije postao pljačkaš banaka i postao drugi najveći masovni ubica na svetu, zašto se bojao letenja i još mnogo toga. Posle obilaska Gorija, vraćamo se u Tbilisi. Slobodno vreme.  Noćenje.

4. DAN: Balkon Evrope - Kazbegi

Posle doručka odlazimo na krajnji sever zemlje. Vozimo se starim vojnim drumom, obilazimo utvrđenje Ananuri, staru graničnu bazu vojvodskih i kraljevskih porodica, obilazimo ušće bele i crne Aragvi reke, pravimo usputnu pauzu na vidikovcu u oblacima i dolazimo na samu granicu Gruzije i Rusije. Stižemo u gradić Stepantsminda gde prelazimo u terenska vozila i vozimo se do Crkve Svetog Trojstva, u podnožju vrha Kazbegi. Crkva se nalazi na vrhu iznad sela i okružena je masivnim planinskim vencima Kavkaza uvek prekrivenih snegom. Planinarimo, odmaramo na obroncima planine i uživamo u zanosnom pogledu. Povratak u Tbilisi. Slobodno vreme. Noćenje.

5. DAN: Kroz vinsku regiju

Fakultativni izlet u Kaheti regiju na jugoistoku zemlje, poznatu po svetski čuvenim gruzijskim vinogradima i vinima. Pre vinske regije, odlazimo do same granice Gruzije i Azerbejdžana i obilazimo manastirski kompleks David Garedža, poznatog i pod imenom “Anđeli u pustinji”. Kompleks je napravljen u VI veku i uklesan je u steni u sred polu-pustinjske visoravni. Penjemo se na vrh visoravni i uživamo u pogledu na pustinjsku ravnicu u Azerbejdžanu. Nastavljamo dalje i usput obilazimo Bodbe manastirski kompleks u kojem je sahranjena Sveta Nina, najveća svetiteljka Gruzijske Crkve. Stižemo do gradića Sihnagi, probamo i kupujemo nadaleko poznato gruzijsko vino. Povratak u Tbilisi. Noćenje.

6. DAN: Sakartvelo

Slobodno vreme za uživanje u Tbilisiju, Nacionalni park prirode nadomak Tbilisija, Brdo sanajboljim pogledom na grad, mnogobrojni barovi, kafići i restorani. Slobodno vreme. Noćenje.

7. DAN: U zemlju Nojevih potomaka

Napuštamo Tbilisi i vozimo se do Jerevana, crvenog grada, poznatog po svojoj lepoti i crvenim pločama kojima su ukrašene skoro sve zgrade u gradu. Vozimo se na jug Gruzije i dolazimo do graničnog prelaza, završavamo carinske formalnosti, pribavljamo jermensku vizu i nastavljamo put dalje. Usput pravimo kratke pauze radi odmora i fotografisanja. Stajemo da pogledamo nekadašnji napušteni kompleks sovjetskih fabrika, u kojima se danas nalaze domovi nekoliko desetina jermenskih porodica.  Obilazimo i spomen kompleks jermenskom alfabetu i njegovom tvorcu. Stižemo u Jerevan, grad koji na svojoj lepoti može da zahvali Rusima koji su mešavinom Beča i Pariza hteli da naprave najlepši grad u Sovjetskom Savezu. Smeštamo se u hotel i posle kraće pauze krećemo u večernju šetnju gradom. Slobodno vreme. Noćenje.

8. DAN: Crveni grad

Posle doručka krećemo u obilazak Jerevana: Trg Republike, Severna avenija, Nacionalna Opera i park, Kaskade, Aznavurov trg i bioskop Moskva, katedrala Svetog Grigorija, park zaljubljnih, čuveni Vernisaž buvljak.. Odlazak u neki od tradicionalnih restorana u kojima uživamo u preukusnoj kavkaskoj kuhinji. Slobodno vreme. Fakultativni izlazak u neki od brojnih jerevenaskih džez klubova gde se susrećemo sa fenomenalnom džez scenom. Noćenje.

9. DAN: Hačkari na jezeru

Krećemo na fakultativni izlet na sever, nedaleko od Jerevana. Dolazimo do najpoznatijeg letovališta u Jermeniji i glavog izvora pijaće vode. Jezero Sevan, nalazi se na preko 1900 metara nadmorske visine, najveće je slatkovodno jezero u državi i jedno je od sedam svetih jezera za Jermene. Blizu obala jezera obilazimo maleno selo Noratus u kojem se nalazi najveći broj hačkara na svetu (tradicionalnih jermenskih krstova-spomenika). Obilazimo još jedan drevni manastir Hajravank na obali jezera u koji porodice vekovima dolaze da se mole za svoju decu koja služe u oružanim snagama. Odlazimo do Sevenavank manastira na poluostrvu i obilazimo ruševine nekadašnje letnje rezidencije drevnih kraljeva. Uživamo u ribljim specijalitetima kojih ovde u svako doba ima u izobilju. Povratak u Jerevan. Slobodno vreme. Noćenje.

10. DAN: Put vere

Ustajemo ranije, uzimamo lanč pakete i krećemo u celodnevni izlet na zapad i jugozapad zemlje. Odlazimo do Ečmiadžin – Majke Katedrale, sedište Svete Jermenske Apostolske crkve i najstarije katedrale na svetu. Obilazimo ovu drevnu katedralu koja je vekovima odolevala vremenu i osvajačima. U riznici Ečmiadžina se po predanju nalaze i neke od najvećih relikvija hrišćanstva – Longinovo koplje kojim je na krstu proboden Isus i glava Svetog Grigorija Prosvetitelja. Obilazimo i Hripsime manastir u kojem ćemo čuti zanimljive price o prvim hrišćanskim hodočasnicima. Nastavljamo put dalje i sitžemo podno planine Ararat, najsvetije planine svih Jermena. Dolazimo u manastir Hor Virap, jedno od najbitnijih mesta za hrišćanstvo u Jermeniji. U ovom manastiru je bio zatočen Sv. Grigorije Prosvetitelj, svetac zaštitnik Jermenije i apostol koji je tada pagansku državu preobratio u hrišćansku veru 30 godina pre Milanskog edikta. Spuštamo se merdevinama kroz uski tunel i obilazimo malenu ćeliju u kojoj je Sv. Grigorije proveo skoro dvadeset godina. Krećemo dalje na jug, usput stajemo da kupimo domaće sveže voće koje lokalci prodaju uz magistralu. Stižemo u crvenu klisuru, iz koje se izvlači onaj isti crveni kamen kojim su ukrašene zgrade u Jerevanu, i penjemo se na visoki plato na kojem je smešten manastir Noravank, jedan od najlepših jermenskih manastira oko kojeg se nalaze ruševine letnjih rezidencija i grobnice kraljevske porodice Orbelian. Pravimo kraću pauzu za ručak u nekom od brojnih etno restorana uz reku, i odlazimo do malenog sela Areni, mesta gde je pre više od sedam hiljada godina prvi put započeta proizvodnja vina. Obilazimo vinski podrum, probamo razne sorte vina, konjaka i rakija. Povratak u Jerevan. Noćenje.

11. DAN: Iz paganizma u hrišćanstvo

Fakultativni izlet nedaleko od Jerevana. Obilazimo hram Garni, jedini očuvani grčko-rimski paganski hram u čitavom bivšem Sovjetskom savezu. Nastavljamo put i posle nekih dvadesetak minuta vožnje dolazimo u manastirski kompleks Geghard (Sveto koplje). Manastirski kompleks je napravljen u samoj steni velikih planinskih venaca i potpuno je obezbeđen u slučaju napada stranih osvajača. U samoj steni nalazi se nekoliko manjih crkava, prostorija za svakodnevni život monaha i čist planinski izvor pijaće vode. Ovakva orijentacija manastira kao i izvor vode za piće doprinele su tome da bi svaka opsada manastira završavala neuspešno. U manastiru se po predanju nalazilo Longinovo koplje koje je kasnije prebačeno u Ečmiadžin katedralu. U povratku ka Jerevanu svraćamo u maleno domaćinstvo u kojem učimo kako se pravi tradicionalni jermenski hleb. Povratak u Jerevan. Slobodno vreme. Noćenje.

12. DAN: Stari život Hajastana

Još jedan dan za upoznavanje jermenske kulture i tradicije. Fakultativni izlet u etnološki muzej na otvorenom, gde se upoznajemo sa svim detaljima tradicionalnog jermenskog života. Učimo jermenske plesove, pesme, spremamo jermensku hranu. Povratak u Jerevan. Noćenje.

13. DAN: Nojev grad

Slobodan dan za uživanje u Parizu Zakavkazja. Šetnja parkovima i bulevarima, šoping, uživanje u tradicionalnoj hrani i piću. Noćenje.

14. DAN: Opraštanje od Zakavkazja

Doručak. Slobodan dan u Jerevanu. Pakujemo stvari i odmaramo se za rani jutarnji let. Noćenje.

15. DAN: Kraj avanture

U ranim jutarnjim časovima odlazimo na aerodrom dva sata pre poletanja i letimo nazad za Beograd sa presedanjem.

 

FIRST MINUTE CENA ARANŽMANA VAŽI DO 20.01. - 895€
REGULARNA CENA: 1055€

 

CENA UKLJUČUJE:

 • Avio prevoz kompanije Pegasus Airlines na relaciji Beograd – Istanbul – Tbilisi – Istanbul – Beograd, SA SVIM TAKSAMA i prtljagom do 20kg
 • Transfere na relaciji aerodrom – hotel – aerodrom, Tbilisi –Jerevan - Tbilisi
 • Smeštaj u hotelima na bazi 14 noćenja sa doručkom (buffet i kontinentalni)
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije, organizatora putovanja

CENA NE UKLJUČUJE:

 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno istorijske spomenike
 • Vizu za Jermeniju, dobija se na graničnom prelazu – cena: 6€
 • Idividualne troškove na putovanju
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje koje se može pribaviti u agenciji, UNIQA putničko zdravstveno osiguranje (19-70 godina), pokriće do 15000€, cena: 1306rsd

 

Qeroli Hotel, Tbilisi
Hotel u centru grada, 1.2km udaljen od Trga slobode i 1km udaljen od starog grada. Nalazi se u rezidencijalnom delu blizu predsedničke palate i na oko desetak minuta hoda od Samebe. Sve sobe su dvokrevetne (bračni i singl kreveti), svaka soba poseduje TV sa satelitskim kanalima, besplatni WiFi, fen za kosu i klima uređaj. Neke od soba posetuju svoju terasu. Gostima hotela, na raspolaganju bar, otvorena terasa i zajedničke prostorije. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom

Nor Yerevan Hotel, Jerevan
Hotel u samom centru grada, na 300m od Trga Republike na nekoliko minuta hoda od svih glavnih znamenitosti. Na 3 min hoda od muzičke fontane, Gradske kuće, Nacionalnog muzeja Jermenije i zgrade vlade. Sve sobe su dvokrevetne (bračni i singl kreveti), svaka soba poseduje TV sa satelitskim kanalima, besplatni WiFi, fen za kosu i klima uređaj. Gostima hotela, na raspolaganju su zajedničke prostorije kao i dvorište hotela. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom.

Svaki putnik je odgovoran za sebe i u obavezi je da prati instrukcije lokalnog vodiča i predstavnika agencije, koji je tu da pazi na bezbednost putnika i da izbegne bilo koju opasnu situaciju. Pored toga, jedina vaša odgovornost je da uživate i da se što bolje provedete! Republika Srbija nema svoju ambasadu u Gruziji, već Gruziju na nerezidencijalnom osnovu pokriva ambasada u Kijevu (Ukrajina). Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Slovenija, takođe nemaju svoje ambasade. Ambasada Republike Bugarske nalazi se u Tbilisiju, dok Republiku Hrvatsku pokriva počasni konzul sa kancelarijom u Tbilisiju.

VIZE
Za ulazak na teritoriju Gruzije, državljanima Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Crne Gore i Hrvatske nisu potrebne vize. Za ulazak na teritoriju Jermenije, građanima Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije potrebna je viza koja se dobija na graničnom prelazu i iznosi 6€ (plaćanje se isključivo vrši Jermenskim dramima ili Gruzinskim larijima).

KORISNE INFORMACIJE
Voda u Gruziji i Jermeniji je potpuno bezbedna za piće. U Gruziji i Jermeniji ne postoje nikakvi rizici od bilo koje prenosive bolesti. Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Preporučujemo zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put.
Klima u Gruziji i Jermeniji odlikuje se toplim letima i hladnim zimama. Na planinskim vencima na severu obe zemlje, temperatura je niža u odnosu na gradove i jug gde se nalaze vinogradi i polupustinje. Prosečna maksimalna dnevna je od 23 do 30C, noćne temperature mogu da padnu i do 10-15C, kako je Kavkaz planina sa vrhovima preko 3000 metara nadmorske visine, postoji mogućnost da su vrhovi  pokriveni snegom. Sa sobom obavezno ponestite i odeću dugih rukava i nogavica. Prilikom obilaženja manastira i hramova, žene moraju nositi suknje ispod kolena i prebaciti maramu preko glave, a muškarci pantalone. 
Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu, svinjetinu, sireve, mleko i mlečne proizvode, povrće, voće i dosta testa. Ulična hrana je potpuno bezbedna, jeftina i jako ukusna. Gruzija i Jermenija su potpuno bezbedne destinacije. Gruzini i Jermeni su jako ljubazni i gostoprimivi ljudi, i uvek će izaći u susret. Ne preporučuje se kretanje u određenim separatističkim regijama na severozapadu Gruzije, zbog toga što gruzijska vojska i policija više nemaju uticaja u tim regijama.  Ljudi su jako ljubazni i uvek spremni da pomognu. Takođe zbog loših diplomatskih odnosa između Jermenije i Azerbejdžana, te loših odnosa sa Turskom, granice Jermenije ka ove dve zemlje su potpuno zatvorene, a granice Jermenije čuva vojska Ruske Federacije. Sa sobom možete nositi i evre i američke dolare i zameniti ih za lokalne valute(Gruzinski Lari i Jermenski Dram) u rasprostranjenim menjačnicama ili bankama. Bankomati postoje i nalaze se skoro svuda, a kartice možete koristiti u većini prodavnica, restorana i kafića. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane. Strujni napon potpuno je isti kao i kod nas 220V.

NAPOMENE:

*Zbog mogućih promena cena avionskih karata, postoji mogućnost korekcija cena aranžmana. Takođe u retkim slučajevima, zbog prebukiransoti letova postoji mogućnost pomeranja polaska za dan ili dva.

 • Sve uplate vrše se u dinarskoj protivvrednosti Evra na dan uplate po prodajnom kursu Pro Credit banke (mogućnost plaćanja: gotovinski, uplatom na rate, platne kartice – VISA, DINA, MAESTRO, MASTER):
 • GOTOVINSKI: 250€ prilikom rezervacije (sklapanja Ugovora), 20 dana pred put isplata celokupnog aranžmana.
 • Za sve aranžmane važe Opšti uslovi putovanja agencije «Rapsody travel» od 25.01.2018. a koji su usklađeni sa YUTA standardima.
 • Fakultativni izleti se organizuju od strane lokalne turističke agencije. Organizator putovanja nije u stanju da kontroliše kvalitet izvođenja fakultativnih izleta i prema Opštim uslovima putovanja  nije odgovoran za njihovo izvođenje, te je putnik saglasan da sve svoje eventualne reklamacije i primedbe uputi direktno, na licu mesta, lokalnom organizatoru putovanja! Cene svih fakultativnih (neobaveznih) izleta su izražene u EVRIMA ili lokalnoj valuti, a rezervacija i uplate se vrše predstavniku agencije tokom samog putovanja. U cenu svakog fakultativnog izleta je uključena ulaznica, prevoz autobusom tour-operatora i lokalni vodič. Fakultativni izleti organizuju se na bazi min 5 prijavljenih, osim u slučaju da je drugačije navedeno Agencija zadržava pravo promene svih planiranih izleta po danima kao i njihove satnice, u zavisnosti od radnog vremena pojedinih lokaliteta.
 • Cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa. U suprotnom garantovan je samo iznos akontacije. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo korekcije cene, izmene programa putovanja ili otkaza putovanja.
 • Aranžman je rađen na bazi minimuma od 10 putnika, a rok za otkazivanje od strane agencije je 7 dana pre početka putovanja.
 • Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom, zemlje u koju putuju kao i zemalja kroz koje prolaze.
 • Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.
 • Pasoši državljana Republike Srbije moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci).
 • Rapsody Travel preporučuje putnicima da pre polaska na putovanje pribave polisu međunarodnog putnog osiguranja u agenciji u prema važećem cenovniku Uniqa osiguranja (Milutina Milankovica 134 Beograd) – osnovno osiguravajuće pokriće (obaveštenja i uputstva u vezi sa osiguranjem sadržana su u uslovima Uniqa osiguranja, koji su Vam na raspolaganju već prilikom uplate aranžmana). U slučaju zdravstvene intervencije (pozvati broj 011/36 36 955 centra za pomoć Uniqa osiguranja)
 • ORGANIZATOR PUTOVANJA:  RAPSODY TRAVEL D.O.O. LICENCA OTP 462/2010.
 • ZA SVE PROGRAME VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA ORGANIZATORA PUTOVANJA «RAPSODY TRAVEL» OD 25.01.2018. A KOJI SU USKLAĐENI SA YUTA STANDARDIMA, I MOGU SE POGLEDATI NA LINKU ILI DIREKTNO U AGENCIJI.      
 • Mole se putnici da se pre zaključenja ugovora o putovanju upoznaju sa programom putovanja,  opštim uslovima putovanja agencije Rapsody Travel DOO,  kao i sa opštim uslovima međunarodnog putnog putovanja (UNIQA) .