logoyuta

Beograd, 02.04.2020.g.

NOVE INFORMACIJE ZA PUTNIKE:  U planu vrednosni vaučeri umesto povraćaja novca za nerealizovane turističke aranžmane

Beograd, 02.04.2020.g.

NOVE INFORMACIJE ZA PUTNIKE:  U planu vrednosni vaučeri umesto povraćaja novca za nerealizovane turističke aranžmane

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije JUTA (YUTA) Aleksandar Seničić najavio je danas da bi do 10. maja trebalo da bude predstavljen model vrednosnih vaučera, koji bi umesto povraćaja novca bili kompenzacija za turističke aranžmane koje su građani Srbije uplatili za predstojeće leto, a koji bi ostali nerealizovani usled pandemije koronavirusa.

"U zavisnosti od dogovora sa turističkom agencijom, kod koje je putnik uplatio aranžman, vaučer bi podrazumevao da putovanje može da se ostvari odloženo, za vrednost već uplaćenog letovanja, za istu ili drugu destinaciju, u periodu ne kraćem od šest meseci, a najverovatnije u narednih godinu i po dana, odnosno do kraja letnje sezone 2021. godine", kazao je Seničić agenciji Beta, podsetivši da su građani Srbije uplatili oko 250.000 aranžmana za predstojeće leto.

On je istakao da se na modelu vrednosnih vaučera još radi i da bi trebalo da putnici o tome budu obavešteni do 10. maja. Dodao je da turistički radnici, odnosno agencije, u rešavanju ovog problema očekuju i pomoć države.

Seničić je rekao da trenutno nije moguće otkazivanje aranžmana, jer turističke agencije zbog vanredne situacije ne rade, zbog čega je zamolio putnike za strpljenje.

"U ovom trenutku ne možemo da izađemo u susret delu putnika koji želi da otkaže aranžmane, s obzirom na to da je najveći broj aranžmana uplaćen u takozvanoj 'first minute' opciji pod posebnim uslovima, koji podrazumevaju popuste i za koje ne važe opšti uslovi ugovaranja", kazao je on.

Kako je istakao, trenutno ne vidi način na koji bi putnici mogli da u potpunosti dobiju novac za aranžmane koje su uplatili, jer su se tokovi novca prekinuti, zbog pandemije koja je globalno zaustavila turističku industriju.

LINK SA DOPISOM : 

https://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2020&mm=04&dd=02&nav_id=1671992

 

Beograd, 16.03.2020.g.

PREDMET: POSLOVANJE TURISTIČKIH AGENCIJA U USLOVIMA VANREDNOG STANJA

1. Poštujući prepuruku Predsednika Republike Srbije i Vlade Republike Srbije u uslovioma Uvedenog vantrednog stanja o ograničenju kretanja građana T.A. će za vreme trajanja vanrednog stanja prilagoditi radno vreme svojim potrebama uz mogućnost privremenog obustavljanja rada poslovnica i neposrednog kontakta sa putnicima i sve potrebne informacije putnicima dostavljati preko maila - portal, odnosno posebnih obaveštenja na sajtu. 
2. Sva turistička putovanja ugovorena do 15.05.2020.g., odnosno do okončanja vanrednog stanja otkazuju se.
3. Putnicima će biti ponuđeni sporazumni raskidi ugovora o putovanju uz obavezu organizatora putovanja da pruži uslugu u vrednosti uplaćenog putovanja u periodu od godinu dana od dana planiranog putovanja. (Ukoliko je OTP imao dokazive stvarne troškove po pitanju realizacije putovanja, ukupan iznos obaveze se umanjuje za taj iznos.)
4. Sva turistička putovanja ugovorena za letnju turističku sezonu 2020.g. realizovaće se u skladu sa ugovorom. YUTA će u saradnji sa nadležnim Ministarstvom i preporukama nadležnih organa, kao i Svetske zdravstvene organizacije, u zavisnosti od situacije, početkom maja meseca dati dalje preporuke u vezi letnjih putovanja.
5. YUTA će sve dalje aktivnosti koordinirati sa Ministarstvom i postupati u skladu sa aktima Vlade Republike Srbije o obavezama pravnih i fizičkih lica u uslovima vanrednog stanja.
O svim daljim aktivnostima  dragi putnici, bićete blagovremeno informisani na nasem sajtu.
Kompletna komunikacija ce se do prestanka vanredne situacija odvijati putem zvanicne mail adrese: office@clocktravel.rs
 
Budimo odgovorni i disciplinovani u narednom periodu, kako bi sacuvali svoje zdravlje, zdravlje nasih najblizih i cele nacije!
Vas CLOCK TRAVEL