TEMIŠVAR

 

Temišvar, najveći grad Banata, leži na obalama reke Begej i sedište je županije Tamiš. Temišvar je najveći kulturno istorijski centar Srba u Rumuniji gde i danas živi veliki broj srpskog življa. U gradu se nalazi sedište Eparhije Temišvarske Srpske Pravoslavne crkve, kao i savez Srba u Rumuniji. Grad nazivaju „ Mali Beč“ jer je dugo bio pod opsadom Hazburgovaca a njegov centar podseća na stari deo Beča. Prvi evropski grad koji je dobio električno osvetljenje a neke od zgrada projektovao je lično čuveni Gustave Eiffell. U novijoj istoriji poznat je kao grad u kome je počeo ustanak koji je doveo do sloma režima diktatora Nikolae Čaušeskua. Nekada iza „Gvozdene zavese„ a danas dvadeset dve godine kasnije Temišvar je moderan grad.

TEMIŠVAR

03.02.2018.

 

JEDNODNEVNI IZLET

 

Dan 1: 03.02.2018. Polazak iz Niša u 02:00 časova (tačno mesto i vreme polaska biće poznato 2 dana pred putovanje). Vožnja do granice i zadržavanje na graničnom prelazu radi obavljanja carinskih formalnosti.

 

Dolazak u Temišvar (Timişoara), najveći  i najznačajniji grad Banata. Razgledanje grada: Trg pobede (Piaţa Victoriei), na kojem su zdanje Opere i nacionalnog teatra  (sagrađeno 1872. godine; arh. Fellner i Helmer, projektanti pozorišnih zdanja širom Evrope), Saborna (rumunska) crkva Banatske mitropolije (1946. god.; arh. Ioan Traianescu), kip vučice koja doji Romula i Rema (poklon grada Rima iz 1926. godine) te reprezentativna zdanja secesije, sagrađena između 1910. i 1914. godine (autor većine tih zdanja arh. László Székely); Trg slobode (Piaţa Libertăţii), na kojem se nalaze stara gradska većnica (sagrađena 1734. godine, u baroknom stilu, arh. Pietro del Bonzo), kip Device Marije i bista Decebala, poslednjeg dačkog kralja. Odlazak na Trg jedinstva (Piaţa Unirii),  na kojem su stub kuge, rimokatolička katedralna crkva (građena između 1736. i 1774. god.; arh. Joseph Emanuel Fischer von Erlach), Barokna palata (nekadašnje sedište Srpske Vojvodine) i Saborna crkva srpske pravoslavne crkve (sagrađena 1748. godine). Poseta srpskoj sabornoj crkvi, u kojoj se nalazi vredni ikonostas, delo Konstantina Danila i majstora Mihaila Janića iz Arada.

 

Slobodno vreme za individualnu šetnju, obilazak tržnog centra Iulius mall i oko 18 časova polazak ka Beogradu i Nisu. Dolazak u kasnim večernjim i jutarnjim casovima.

 

Cena aranžmana po osobi za polazak iz Nisa, Aleksinca, Pojata, Paraćina: 22e

 

Cena aranzmana po osobi za polaske iz Batočine, Beograda, Kolara: 20e po osobi

Aranžmanobuhvata:

- prevozturističkimautobusomnanavedenojrelaciji
-razgledanjeTemišvarasavodičem
- uslugepredstavnikaagencije
- troškoveorganizacijeputovanja

Aranžman ne obuhvata:
- individualnetroškove
- putnozdravstvenoosiguranje (do 17 god – 180 din, od 18 do 70 god – 260 din, od 71 do 83 god – 540 din)

Način plaćanja:
- gotovinski  isplaceno 7 dana pre putovanja
- platnimkarticama DINA, VISA, MAESTRO, MASTER CARD, AMERICAN EXPRESS
 
PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM 70 PUTNIKA
OTKAZ 5 DANA PRE POČETKA PUTOVANJA
Agencijazadržavapravokorekcijecena u slučajupromenanadeviznomtržištu
Agencija ne snosiodgovornostzaeventualnedrugačijeusmeneinformacije o programuputovanja
Organizatorzadržavapravopromeneredosledapojedinihsadržaja u programu
UZ OVAJ PROGRAM VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA TA GRAND HOLIDAY
Organizatorputovanja GRAND HOLIDAY LICENCA OTP 58/2014 od 02.09.2014.          

Cenovnik br.8 od 11.12.2017.