Paralija se nalazi u regionu Pieria, a spada u opštinu Katerini, južno od Soluna. Ovo mesto je popularna destinacija za letovanje u Grčkoj, između ostalog i zbog toga što se do nje brzo i lako stiže. Naša agencija nudi ekskluzivan prevoz najmodernijim autobusima po ceni koja je uračunata u cenu aranžmana. Mnogi se ipak odlučuju da na letovanje krenu sopstvenim prevozom, pa u tom pogledu nije loše detaljno se pripremiti.

Prevoz agencijskim autobusom

Oni koji se odluče za agencijski prevoz mogu da se opuste. Putnici se voze najmodernijim, udobnim autobusima. Vožnja je noćna, autobusi su opremljeni klima uređajem, a imaju i video i TV opremu. Putuje se autoputom Beograd–Niš, preko Doljevca, kroz Grdeličku klisuru. Za one koji su već putovali do Grčke, ne treba pominjati: večeri u Predejanu, gde se najčešće pravi pauze, umeju da budu hladne. Kratke pauze prave se po potrebi, a inače se zastaje samo na graničnim prelazima. Uglavnom, od Niša do Paralije stižete za oko 8 sati, a od Beograda za oko 10 (tačno vreme zavisi od zadržavanja na graničnim prelazima), a autobus vas ostavlja pred vilom u kojoj je vaš apartman.

Uputstva za put automobilom

Ako ste se na letovanje uputili sopstvenim prevozom, proverite prvo gume i opštu sigurnost vozila (to će vam reći u servisu, a obavezno proverite da li ste spakovali pasoš, saobraćajnu dozvolu, i ovlašćenje (ukoliko automobil nije na vaše ime). Za vožnju kroz Makedoniju i Grčku biće vam potreban i zeleni karoton i međunarodna vozačka dozvola.

Put od Beograda do Niša deo je istog autopute E75 koji vodi do Atine – taj put ne napuštate sve do Paralije. Kroz Srbiju, od Beograda do graničnog prelaza sa Makedonijom očekuju vas dve naplatne rampe: u Nišu će vam za putnički automobil naplatiti 730 dinara, a zatim još 190 dinara na naplatnoj rampi u Doljevcu. Tu se put nastavlja kroz Grdeličku klisuru, a osim Niša, dobro mesto za pravljenje pauze mogu biti i pomenuti moteli u Predejanu. Iz Srbije izlazite na graničnom prelazu Preševo.

Na ulazu u Makedoniju (prelaz Tabanovce) pripremite pasoš i zeleni karton. Imajte u vidu da od ove godine u Makedoniji morate platiti putarinu ili u denarima ili u papirnatim apoenima u evrima. Samo 15km od graničnog prelaza naići ćete na prvu naplatnu rampu (putarina iznosi 50 denara). Sledeća naplatna rampa nalazi posle tunela Solište (60 denara), a poslednja je oko 100km pre graničnog prelaza Bogorodica (50 denara).

Capture

U Grčku ulazite na graničnom prelazu Evzoni – pripremite pasoš, zeleni karton i saobraćajnu dozvolu. Pedesetak kilometara od granice imate prvu priliku da se isključite za Solun (pisaće Thessaloniki), ali tu je ipak bolje nastaviti pravo, jer ćete na sledećem raskršću gde se odvajaju putevi za Solun i Atinu, skrenuti desno – time ste se uključili na autoput za Atinu. Prva naplatna rampa je samo par kilometara dalje (platićete 1,20 evra). Pratite znakove za Katerini. Posle sledeće naplatne rampe (2,2 evra) obratite pažnju da se isključite sa autoputa u pravcu za Korinos i Paraliju. Nastavićete pravo do raskrsnice u obliku slova T i tu skrenuti desno ka Paraliji – tim putem nailazite na dvostruku krivinu ispred same Paralije, skrećete levo na raskrsnici sa semaforima i ulazite u glavnu ulicu koja vodi pravo u centar Paralije.

Oba načina prevoza imaju svojih prednosti. Ukoliko imate jako malu decu ili prosto volite da u vožnji često pravite pauze (možda i da u povratku obiđete Solun i ponešto kupite), svakako ćete se opredeliti za sopstveni prevoz. U tom slučaju, obavezno se informišite na vreme o stanju na putevima tokom sezone, raspitajte se koliko se čeka na kom graničnom prelazu i obavezno proverite u kakvom stanju je vaše vozilo.