Paralija je relativno novo, turističko mesto. Oni koji su je makar jednom obišli Paraliju, znaju da osim crkve u centru Paralije, nema toliko znamenistosti koje vredi obići. Tako naravno misle oni koji se nisu na vreme pripremili i informisali – u blizini Paralije, ako iznajmite automobil ili skuter, ili ako ste došli svojim kolima, ima toliko prilika za avanturu. Dobro se pripremite, istražite i obavezno obiđite jednu od ovih sedam najboljih mesta izlet dok ste na letovanju u Paraliji.

#1 Olimpic Beach

Olimpic Beach je najbliže mesto, odmah pored Paralije – udaljeno samo dva kilometra, tako da do njega možete doći i bicikom. U koju god trgovinu da se uputite, naići ćete na već poslovično pristupačne cene i veliki izbor – savršeno mesto za kupovinu suvenira, ali i nakita, odeće i krzna.

Čista i prostrana plaža nadovezuje se na plaže u Paraliji, a ulice su prepune različitih resotrana i taverni u kojima možete ručati. Lepa i topla voda bez uobičajene trave na koju se često žale na grčkom primoriju – ovo je definitivno mesto gde ćete se lepo provesti ako povedete porodicu na izlet.

#2 Waterland Park

Na drugoj strani zaliva, južno od Soluna, možete provesti nezaboravan dan u Waterland akva parku. Akvapark je jedan od najmodernijih, sa različitim toboganima, bazenima i zabavama za sve uzraste.

Waterland se otvara u 10:00 ujutru, a zavisno toga u kom delu sezone planirate da ga obiđete, otvoren je do šest, sedam ili osam uveče. Lepa stvar je i to što možete rezervisati karte preko interneta na sajtu akvaparka i ujedno se obavestiti o cenama karata, jer imaju različite ponude, ali u svakom slučaju – za nezaboravan dan, nije skupo: dnevna karta za odrasle (ukoliko je kupite preko interneta) je 13,5 evra, a za decu od 4-14 godina 10 evra.

#3 Olimp – planina bogova

Olimp je zapravo najviši vrh u celoj Grčkoj, a drugi vrh po visini na celom Balkanskom poluostrvu. Danas je Olimp jedan od prelepih nacionalnih parkova , ali u drevna vremena, verovalo se da je to mesto gde stanuju svi bogovi Grčkih mitova.

Verovalo se da dvanaest olimpskih bogova stanuju u klisurama ove planine, svaki u svojoj palati. Na najvišem vrhu, previbao je Zevs, kralj bogova. Između tih klisura, kažu priče, Panteon (danas ga Grci zovu Mitikas) bio je mesto gde su se bogovi okupljali i raspravljali o sudbini sveta – i danas se može videti. Bez obzira da li vas privlače legende i mitovi stare Grčke, na ovoj planini ćete naći fantastičan, svež vazduh, netaknutu prirodu i uređen nacionalni park za šetnju, pešačenje, planinarenje i izlete.

#4 Vergina – grobnice kraljeva

Oko 80 kilometara jugozapadno od Soluna, naći ćete nesvakidašnji muzej – muzej-mauzolj pod zemljom. Tek 1977. godine, grčki arheolog Manolis Andronikos na ovom mestu je pronašao grobnice u kojima je sahranjen Filip II, otac Aleksandra Makedonskog.

Ako volite i poštujete evropsku istoriju, iskoristite svoje letovanje u Paraliji, koja zaista nije daleko od ovog lokaliteta koji je pod zaštitom Uneska, i pogledajte svojim očima zlatne grobnice porodice Aleksandra Makedonskog.

#5 Atos – Sveta gora

Raspitajte se da li u Olimpic Beach-u postoje organizovane ture brodom, ali u svakom slučaju, najveći deo puta možete preći i automobilom – do Sitonije, odakle ćete lako naći prevoz brodom do Atosa.

Ova oaza mira i duhovnosti značajna je i za istoriju naše države: mnogi od manastira i njihvoih metoga pomogli su i poklonili kaluđerima srpski car Stefan Nemanja i njegov najmlađi sin Rastko, poznatiji kao Sveti Sava. U zavisnosti od toga koliko vremena ste spremni da izdvojite, možete samo obići ostrvo Atos brodićem i čuti priču vodiča. Monasi sa Svete gore će vas gostoljubivo dočekati, ali imajte na umu da još od najdavnijih vremena, ženam nije dozvoljen pristup ostrvu.

#6 Manastiri na Meteorima

Stotinak kilometara od Paralije, dublje u grčkom kopnu, krije se još jedan niz manastira koji je svakako vredan vaše pažnje. Meteori su manastiri smešteni na vrhovima visokih, gromadnih stena. Zaštićeni su od strane Uneska kao mesto svetske kulturne baštine – neki Meteore nazivaju osmim svetskim čudom.

U Meteroima ćete svakako želeti da posetite manastir Svete Petke, Veliki Meteor i manastir Svetog Stefana. Ove kaluđerske ćelije kriju i jednu vrlo zanimljivu radionicu ikona u vizantijskom stilu koja i danas radi. Kada budete tamo, raspitajte se za čuveni Afroditin izvor za koji se i danas veruje da daje zdravlje i lepotu svakome ko se u njemu umije. Obratite pažnju samo na to da u manastir dođete adekvatno obučeni: u dugim pantalonama ili suknjama i pokrivenih ramena, jer vas inače neće pustiti da uđete.

#7 Veliki grčki gradovi – Atina i Solun

Atina nije toliko blizu kao Solun, ali ko bi propustio prestonicu Grčke? Danas metropola sa skoro 4 miliona stanovnika, Atina je grad prepun prošlosti, muzeja i grad fantastičnih priča iz skoro svakog doba istorije. Zar nikad niste poželeli da vidite pelepi, beli Akropolj i brdo Svetog Đorđa? U nacionalnom muzeju u Atini možete videti fantastične izložbe artefakata iz svih perioda istorije grada, a Arheološki muzej je odmah pored. Iskoristite moderni gradski metro i posetite luku Pirej u vreme zalaska sunca – garantujemo nezaboravne fotografije.

Solun je daleko bliže od Atine i idealna je destinacija za put kući sa letovanje iz Paralije, jer je usput. Ako imate nameru da nešto više kupite, sačuvajte novac i obiđite Kosmos, ogromni megamarket nadomak Soluna.

U Solunu svratite do crkve Svetog Dimitrija, zaštitnika grada, prošetajte do Bele kule i gradskim šetalištem pored mora. Ako imate vremena, obavezno posetite Zejtinlik i čika Đorđa, zaštitnika groblja palih Solunaca u Prvom svetskom ratu.

solun

Tako, na kraju, iako letovanje u Paraliji ne nudi mnogo opcija za obilaske, sem obližnjeg mesta Katerini, u ovom delu Grčke ima sasvim dovoljno odredišta za avanturiste različitih ukusa i želja. U svakom slučaju, razlog više da na letovnje u Paraliji ponesete vozačku dozvolu.