Već dugi niz godina, kada turisti iz Srbije razmišljaju o letovanju, zapravo misle na letovanje u Grčkoj. Grci su ljubazni domaćini koji razumeju i vole naš balkanski duh. Grčka ima najdužu obalu na Mediteranu, preko dve stotine naseljenih ostrva i više turističkih atrakcija nego što možete obići za ceo život! Ipak, jedno od najbližih (pa tako i najjeftinijih), svakako nezaobilaznih destinacija svakako je Paralija – turističko mesto južno od Soluna.

Gde se nalazi Paralaija?

Do Paralije možete brzo i lako da stignete! Turisti koji dolaze iz pravca Niša i južne Srbije, prate magistralni put E75, koji ih vodi kroz Makedoniju. U Grčku ulaze na graničnom prelazu Gevgelija, nastavljaju južno, a pored Soluna, ne napuštajući isti magistralni put, za samo par sati vožnje, stižu u mesto Katerini, a Paralija je na samo pola sata vožnje na istok, prema Egejskom moru. U proseku, iz Niša se do Paralije putuje oko 8 sati, a iz Beograda stižete za oko 10 sati putovanja.

Paralija je odličan izbor za letovanje, i u sezoni, ali i u predsezoni, tokom maja, pa čak i u septembru. Najviše temperature su tokom juna, jula i avgusta, u proseku 25 stepeni, i retko padaju ispod 20.

U tim mesecima ima i najmanje padavina, tako da ne morate da brinete o kišama – one su retke, brzo prođu i, što je posebno važno, na padne jako vode – svega 5-6mm po metru.

U večernjim časovima, sa obližnjeg Olimpa, planine bogova, spušta se svežiji vazduh, tako da su večeri u Paraliji vrlo prijatne za šetnju i izlaske. Vazduh u Paraliji nije vlažan, pošto je smeštena u ravnici, klima je prijatna tokom cele turističke sezone.

More, smeštaj, plaže – odmor

Ako na plažu idete da se opustite, u Paraliji nema šta da vas iznervira! Plaže su duge i peskovite, a Egejsko more je toplo i ima blag prelaz ka dubini. Ovde se meduze i visoki talasi jako retko sreću. Plaže se redovno održavaju i čiste – videćete, Paralija je mesto koje je izgrađeno oko svojih plaža. Uz to, ne brinite – na plažama su postavljeni tuševi i kabine za presvlačenje. Sve ovo čini da vaše letovanje u Paraliji može da bude baš ono što ste želeli – sve od sunca do debele hladovine.

Neke delove plaža u Paraliji zakupili su kafići, tako da vam neće biti dosadno: muzika, suncobran, ležaljka i piće u hladu dok gledate u more. Naravno, ima mesta i za one koji dolaze sa svojim peškirom i žele mir i sunce. Paralija ima i malo pristanište, tako da neki dan možete provesti na izletima koje organizuju lokalni brodići.

U Paraliji smešta je uvek blizu! Ima svega: od privatnog smeštaja, preko hotela, sve do apartmana i studija za iznajmljivanje. Ako biste pogledali mapu Paralije, videli biste da je retko koji smeštaj udaljen više od 1km od plaže, ali cene umeju drastično da variraju.

Naši turisti se ipak, s pravom najradije odlučuju za privatan smeštaj koji mogu naći u ponudi agencije . Smeštaj koji mi nudimo uvek je u nekoj od prelepih, novoizgrađenih vila na najboljim lokacijama u Paraliji. Za koju god vrstu smeštaja da se opredelite, možete računati na terasu sa predivnim pogledom, klimu u sobi, televizor, sopstveni frižider i potpuno opremljenu kuhinju. Paralija ima svoju pijacu i veliki Lidl mega market, tako da ćete, ukoliko to želite, moći ponekad i sami da nešto pripremite.

Provod za sve ukuse / Obilasci, izlasci, šoping

Odmor nije samo soba i plaža! Toliko fantastičnih mesta koje mogu da posete oni koji na odmoru vole da obilaze i druga mesta osim onih u kojima letuju. Tu je Katerini, najbliže veće mesto, do koga možete stići za oko pola sata. Na jugu je čuveni Olimpic Beach, jedna od najlepših plaža u celoj Grčkoj. Ako želite avanturu, predlažemo da pokušate da se popnete na Olimp – planinu grčkih bogova! Oni koji planiraju da u Grčkoj nešto ozbiljnije kupuju, često u povratku sa letovanja računaju na ogromne šoping molove pored Soluna, mada i u Paraliji ima mnogo butika i prodavnica.

Po Paraliji ima na tuce fantastičnih restorana u kojima možete probati i nacionalnu Grčku kuhinju, kao i svetske, mediteranske specijalitete. Za one koji žive i hrane se brzo, tu je ukusni Giros, čuvene grčke pekare i poslastičarnice sa grčkim sladoledom, kao i kafići u kojima često, uz kafu i piće možete nešto i da prezalogajite.

Paralija nije mesto koje živi samo danju! Žurke na plaži, pod vedrim nebom, klubovi za ljubitelje svih vrsta muzike, čuvena diskoteka Gold sa krovom koji se otvara i Omilos sa pogledom na more – sve je to samo deo onoga što čini noćni život Paralije.

Na kraju, letovanje u Paraliji je sa razlogom izbor velikog braoja turista iz Srbije: relativno je blizu, ima divnu klimu, čudesan prilaz moru, smeštaj i provod za svačiji džep i domaćine koji će učiniti sve da vam ugode. Letovanje u Paraliji učiniće da se odmorite, a sigurno vam neće biti dosadno, kad god da dođete i koliko god da ostanete.